Sindikat: Nije bilo tjedna da se u Holdingu ne zaposli neki novi šefić

Nakon “vatrogasnog” sastanka o stanju u Zagrebačkom holdingu, na kojem je rečeno da je nužno srezati troškove za 20 posto, bilo smanjenjem plaća, bilo smanjenjem broja zaposlenih, oglasili su se sindikati, ističući da podržavaju rad uprave na sanaciji Holdinga, ali da neće olako pristati na rezanje plaća i otpuštanja radnika.

“Sindikat koalicija koju predstavljam daje punu podršku uvođenju reda u Zagrebački holding jer smo na nered i kaos ukazivali još unazad dvije godine, no ne podržavamo rezanje 20 posto plaće ni otpuštanje radnika”, izjavio je sindikalac Darko Kleinberger u izjavi za Večernji list.

Prije nekoliko tjedana potpisan je novi kolektivni ugovor kojim su zaposlenici pristali na drastično smanjenje jubilarnih nagrada, regresa i božićnica pa smatraju da bi se na tom rezu morala podvući i crta. Zahvaljujući smanjenju, Holding će godišnje štedjeti 170 milijuna kuna.

Kleinberger podsjeća da se kolektivnim ugovorom uprava sama sebi obvezala smanjiti koeficijente plaća pa će se velike uštede postići samim tim ukoliko to zaista i ostvare.

“Prije nego se ponovno dirnu plaće radnika treba otpustiti sve one savjetnike, voditelje izmišljenih projekata i sve one koji su došli u zadnjih par godina, a nisu nam bili potrebni jer smo mogli potrebe popuniti unutar tadašnjih zaposlenika onima koji su ih po stranačkom ključu i zaposlili”, naglasio je.

Napomenuo je da se u posljednje četiri godine tvrtka vodila isključivo po političkom ključu, a odgovornost za to mora preuzeti uprava koja je za to bila i plaćena. “Nije bilo tjedna u proteklih nekoliko godina da nije osvanulo neko novo lice u upravi tvrtke i po upravama podružnica. Morala im se naći kancelarija, kupiti mobitel, laptop, dati vozilo na korištenje. Neki voditelji još i danas koriste dva vozila i vozača prema potrebi, putuju po Hrvatskoj i svijetu na naš zajednički račun, a da ne moraju pokazati nikavih rezultata tih putovanja. Trošilo se nemilice bez obzira što nije bilo novaca”, izjavio je Kleinberger za Večernji list.