7 namirnica koje usporavaju starenje, neke niste očekivali na ovom popisu!

Foto: Pixabay

Ostati što duže mlad i lijep, to je skoro pa glavna preokupacija modernog čovjeka. Oko te želje razvila se industrija vrijedna milijarde dolara. No, rezultati nisu uvijek zadovoljavajući. Za lijep i mlad izgled treba, prije svega, živjeti zdravo.

Jedan od važnih faktora zdravog života je prehrana. Zato vam donosimo listu sedam namirnica koje su jako dobre za vaše zdravlje, a time i za vašu ljepotu i mladost vašeg tijela.

1. Riba

Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu puno ribe gotovo nikada ne pate od kardiovaskularnih bolesti. Riba je bogata omega-3 mastima koje stabiliziraju srčani ritam i štite od skupljanja kolesterola u žilama.

2. Maslinovo ulje

Zbog činjenice da je maslinovu ulje puno zasićenih masti ono je jako dobro u borbi protiv raka i srčanih bolesti. Koristeći ga u svakodnevnoj prehrani opskrbit ćete svoje tijelo tvarima koje će vam pomoći da izgledate i osjećate se mlađe.

3. Čokolada

Kakao je glavni sastojak čokolade. On sadrži sastojke koji su jako dobri za krvožilni sustav. Također, djeluje preventivno i protiv nastanak dijabetesa tipa 2. Naravno, sve ovo vrijedi ako čokoladu konzumirate u razumnim granicama. Isti djelotvorni učinak na vaše tijelo imat će i razni napici koji sadrže kakao.

4. Jogurt

Možda nikada niste prije čuli za to, ali jogurt može usporiti starenje. Pun je kalcija koji sprječava bolesti povezane sa kostima. Sadrži i dobre bakterije koje jačaju imunološki sistem.

5. Borovnice

Osim što su ukusne borovnice su i jako zdrave. Znanstvene studije tvrdi da pomažu starijim ljudima kod koordinacije pokreta, poboljšava pamćenje i kognitivne sposobnosti.

6. Orašasti plodovi (Lješnjaci, orasi)
Ako vam je stvarno stalo do zdravlja i ljepote lješnjaci i orasi su namirnice za vas. Pune su ulja, minerala, vitamina i antioksidanata. Jedna od najzdravijih namirnica poznata čovjeku.

7. Vino

Negativan utjecaj alkohola na zdravlje je nedvojben. Naravno stvar je prije sve u količini. U malim količinama alkohol je zdrav, a najzdravije alkoholno piće je vino. Oni koji piju crveno vino manje oboljevaju od diabetesa, gubitka memorije i srčanih bolesti.

Naravno, ne možete zauvijek ostati mladi, ali postoje načini na koje svoj život možete učiniti boljim bez obzira koliko ste stari. Ovih sedam namirnica će vam pomoći da ostanete zdravi i u strarijoj dobi. Zato ne oklijevajte, nego ih počnite koristiti u svojoj prehrani.

Izvor: Magazin.hr