Hrana skuplja nego ikad, u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori imaju zanimljiv savjet za potrošače

Foto: Pixabay

Zašto je kruh toliko poskupio, nisu sigurni ni u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori ali imaju savjet za potrošače: “Tražite domaćeg pekara, kratke opskrbne lance”.

Da je hrana skuplja no ikad, građani osjećaju svakodnevno na vlastitom džepu.

U posljednjih godinu dana u Europskoj uniji mlijeko, sir i jaja poskupili su 27, 8posto, a u Hrvatskoj gotovo dva posto više. Veća poskupljenja bilježe se jedino u Njemačkoj (34,7 posto), Slovačkoj (37,7 posto) i Mađarskoj (73,2 posto), objavio je RTL.

U godinu dana u Europi je cijena kruha porasla za 20,4 posto, a u Hrvatskoj za čak 32,6 posto. Veći skok cijene imala je jedino Mađarska (82,1%).

Zašto je tome tako, nisu sigurni ni iz Hrvatske poljoprivredne komore. Ali imaju savjet za građane.

“Tu se dogodilo nešto nelogično. Bez obzira na cijenu žitarica, koja je u povijesno visokim razinama, cijena kruha u određenim trgovačkim lancima izuzetno je visoka i jednostavno je preporuka da traže domaće pekara, kratke opskrbne lance, svog pekara”, savjetuje predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Više cijene repromaterijala poljoprivrednika, manjak radne snage, manja proizvodnja, trgovačke marže – sve su to razlozi za poskupljenja i mnogo ih je. A čini se kraj im se ne nazire tako brzo.