‘PAMETNI GRADOVI’: Što hrvatski gradovi mogu naučiti od švedskih, njemačkih i nizozemskih?

Konferencija Smart Cities / Pametni gradovi
Foto: Press

U utorak će se, u Velikoj kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajm (Gastro Globus) održati 4. međunarodnu konferenciju Smart Cities – Pametnim rješenjima do održivoga grada.

Što hrvatski gradovi mogu naučiti od švedskih, njemačkih i nizozemskih? Kako pametnim rješenjima mogu postati održivi i poboljšati kvalitetu života svojih stanovnika? To su neka od pitanja na koja bi ova konferencija trebala dati odgovore.

Na konferenciji među ostalima sudjeluju međunarodni predavači Aik van Eemeren, Erik Freudenthal, Jost Geweke i Marwan Mounzer, predstavnici Ministarstva uprave i Ministarstva zaštite okoliša i energetike, predstavnici pametnih gradova – gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk i pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić te predstavnici Udruge gradova.

Inovativne kompanije pokazat će kako nove tehnologije utječu na mobilnost, zbrinjavanje otpada, digitalizaciju i energetsku učinkovitost: Infodom, Hrvatski telekom, Fina, Libusoft, Philips, Hrvatska pošta, Profico, Ericsson Nikola Tesla, Uber, Eko-Murvica i Zagrebački centar za gospodarenje otpadom.

Predavanja i okrugli stolovi ponudit će kvalitetan pregled provedenih i započetih smart projekata u Hrvatskoj i svijetu. Govorit će se o tome što Strategija e-Hrvatske 2020 donosi gradovima, kako se građani mogu ‘okoristiti’ digitalizacijom gradske uprave, kakve inovacije domaće tvrtke unose u područje transporta te što možemo očekivati kada je riječ o održivosti gospodarenja otpadom.

Na radionici “Što sve pametni gradovi trebaju znati?” zainteresirani će doznati kako funkcionira i zašto nam je potrebno Smart City certificiranje, što nam donosi digitalna transformacija na nacionalnoj razini, kako se pripremiti za programiranje za perspektivu 2021.-2027. i što to znači za gradove i općine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here