‘PAMETNI’ GRADOVI: ‘Najpametniji’ grad na svijetu je Beč, drugi je London, treći kanadski St. Albert…

'PAMETNI' GRADOVI: 'Najpametniji' grad na svijetu je Beč, drugi je London, treći kanadski St. Albert...

Glavni grad Austrije nije već devet godina za redom samo grad s najboljom kvalitetom života, nego sukladno Smart City Strategy Indexu i “najpametniji” grad na svijetu.

Pojam smart city ili pametni grad obuhvaća mnoge elemente koji pridonose poboljšanju životnog prostora, počevši od javnog gradskog prijevoza sve do škola i javnih institucija. Težište svega leži na tehnološkim, ekonomskim i društvenim inovacijama.

Sukladno ispitivanje koje je provelo društvo Roland Berger Strategy Consultants sa sjedištem u Njemačkoj, Grad Beč je sa svojom strategijom najpametniji grad na svijetu u 2018. godini, odnosno drugu godinu za redom. Na drugom se mjestu nalazi London, a na trećem kanadski St. Albert.

Studijom su obuhvaćena 153 grada koja imaju usvojenu strategiju pametnog grada, a u obzir su uzeti aspekti poput javne uprave, zdravstvenog sustava, obrazovanja, energetike i okoliša, mobilnost i dr.

Grad Beč već godinama u područjima energetike, gradnje, mobilnosti i infrastrukture razvija inovativna rješenja primjenjiva u svakodnevnim situacijama. Jedan od najvećih projekata takve vrste izgradnja je nove gradske četvrti Aspern, koja omogućuje urbani život u kontaktu s prirodom, s manjim brojem automobila i maksimalnom uštedom energije i prostora.