ZVUCI I SLIKE STAROG ZAGREBA: Nastupa Puhački orkestar ZET-a koji slavi 90 godina postojanja

Puhački orkestar ZET-a
Foto: Press/ZGH

Zagrebački holding i ove će godine u sklopu manifestacije Noć muzeja, u petak, 27. siječnja, od 18 do 1 sat na Zagrebačkom velesajmu u paviljonu 7/ 7A, na jednome mjestu izložiti vrijedne predmete iz povijesti Zagreba, sačuvane u arhivima svojih podružnica i društava te Gradske ljekarne Zagreb.

Na nešto više od 2.500 četvornih metara prostora, izložbom starih fotografija i plakata, te brojnim eksponatima nastojali smo dočarati “vuglece” starog Zagreba koje će posjetitelji moći istražiti uz zvuke zagrebačkih šansona s festivala Zagreb `71, koji je iste godine održan u kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.

Kako je tema ovogodišnje manifestacije Noć muzeja glazba i glazbeni velikani, u središnji dio postava preseljen je jedan od najromantičnijih kutaka Zagreba – muzički paviljon sa Zrinjevca.

Poseban štih izložbi dat će Puhački orkestar ZET-a koji ove godine bilježi 90 godina postojanja. Svoju obljetnicu obilježit će izložbom te prigodnim koncertom na kojem će se moći čuti pjesme posvećene Zagrebu, poput Vraćam se Zagrebe tebi, Na Sleme i Zagreb, Zagreb, Zagreb, a posjetitelji će moći zaplesati i uz Glenn Miller Medley, Speak softly love te još brojne evergrine.

Uz Puhači orkestar ZET-a, s glazbom nas povezuje i prva izložba radio prijemnika održana na Zagrebačkom velesajmu 1924. godine, s koje smo sačuvali jedan radio prijemnik koji će se također moći pogledati u Noći muzeja.

Interaktivni program

Uz izložbeni dio, pripremljen je i bogat interaktivni program. Bit će tu radionica metli od šiblja te radionica oslikavanja s motivima ljekovitog bilja i izrade javnozdravstvenih broševa od staklenih perli, a posjetitelji će moći isprobati liječenje glazbom i ispitati svoj sluh. Bit će tu gradionica za djecu, nažigač s Gornjeg grada uz čiju će se asistenciju moći upaliti plinska svjetiljka, topnik s kule Lotrščak u svojoj odori, performans Antuna Gustava Matoša na njegovoj klupi te okrjepa uz specijalitete autohtone kuhinje sljemenskih hotela i još brojni zanimljivi sadržaji.

Na više vugleca bit će postavljene i različite “fotkaone”, pa će posjetitelji moći ponijeti i fotografiju za uspomenu na ovu lijepu izložbu.

Prijevoz i parkiranje

Do izložbe na Velesajmu vozit će izvanredna autobusna linija Trg Mažuranića – Muzej suvremene umjetnosti – Zagrebački velesajam, koja će kretati s Mažuranca svaki puni sat, počevši od 18 pa do 24 sata. Autobusi će sa Zagrebačkog velesajma kretati u razmaku od sat vremena s prvim polaskom u 18:30 sati te zadnjim polaskom u 0:30 sati.

Također, za posjetitelje je osigurano besplatno parkiranje od 17 sati na parkiralištu Avenija Dubrovnik 15 (južna strana Zagrebačkog velesajma).