DETALJAN VODIČ: Što sve donosi “Noć muzeja“ u Zagrebačkoj županiji

Noć muzeja 2017
Foto: Press

Sada već tradicionalna “Noć muzeja” i ove se godine održava diljem Zagrebačke županije. Svoja vrata za sve posjetitelje muzeji otvaraju u petak, 27. siječnja 2017. godine u 18:00 sati, a prigodne izložbe i radionice te stalne postave posjetitelji će moći razgledati besplatno.

Muzej Turopolja Velike Gorice za svoje posjetitelje pripremio je projekcije etno filmova, a uz stalni postav Muzeja i izložbu božićnih jaslica “Spavaj mali Božiću”, Maja Novak i Zlatko Odrčić održat će radionice izrade nakita i figurica od komušine. U muzičkom dijelu programa nastupit će glazbenici Umjetničke škole Franje Lučića i chamber-pop bend “Mixed up Mary”.

“Noć muzeja” u Dugom Selu odvijat će se na tri lokacije. U Maloj galeriji bit će otvorena izložba umjetničkih djela nastalih na likovnim kolonijama u “Gorici”, zatim u dvorani Pučkog otvorenog učilišta izložba će biti posvećena posuđu i foto dokumentaciji Tvornice posuđa “Gorica”, dok će u neposrednoj blizini Učilišta, u predvorju dvorane “Preporod” posjetitelji moći razgledati izložbu tradicijskih instrumenata koja su u vlasništvu KUD-a “Preporod”.

U Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec organizirat će se nekoliko večernjih izložbi, radionica i koncerata. Uz stalni postav Muzejske zbirke, posjetitelji će imati priliku vidjeti dokumentarnu izložbu “Tradicijska glazbala”, posjetiti likovnu radionicu “Slikajmo glazbu” te uživati u koncertima HKUD-a Petar Zrinski te Suondtrack Ensembla.

Centar za kulturu Jastrebarsko i Gradski muzej i galerija Jastrebarsko predstavit će tradiciju i aktualne gradske izvođače te sakupljače glazbene baštine, poput uređaja za reprodukciju zvuka i glazbenih zapisa. Najzanimljiviji dio “Noći muzeja” svakako će biti “Koncert biljke” kao rezultat više od 40 godina istraživanja vezanih za senzibilitet i inteligenciju biljnog svijeta.

Samobor će “Noć muzeja” obilježiti izložbama Mirjane Jelašac “Kad bi drveće progovorilo – sudbina Wagnerovog” u Maloj dvorani i predvorju Galerije Prica. Za posjetitelje još su organizirane radionica scenskih lutaka “Žabice – zijevalice” i likovne radionice za djecu i odrasle “Autoportreti”. Program će završiti projekcijom igrano-dokumentarnog filma “Frankofonija”.

Program Muzeja Svetog Ivana Zeline započinje radionicama kriptografije za djecu, a nastavlja se koncertom Orkestra Hrvatskog pjevačkog društva Zelina te povodom 265 obljetnice zadnjeg suđenja vješticama u Hrvatskoj predavanjem o tri zelinske “kmetice” koje su bile osuđene na smrt.

U Muzeju Ivanić-Grada posjetitelji će uživati u zvučnim zapisima kozmosa uz izložbu svjetlosnih instalacija Carta Incognita – Lux, a također putovat će se iz sadašnjosti u prošlost kroz glazbena događanja u Ivanić-Gradu u proteklih 120 godina.
Zaprešić će posjetitelje počastiti izložbom Stipana Tadića “Motivi iz zagrebačke okolice” u Muzeju “Matija Skurjeni”.

U Muzeju Brdovec bit će otvorena izložba “Rimljani u Brdovcu”. Izložba prikazuje presjek istraživačkog rada Muzeja Brdovec na polju arheologije kroz zadnja tri desetljeća. Udruga Ivana Perkovca u Šenkovcu priprema bogat glazbeni program uz nastupe dječjih folklornih i tamburaških skupina, radionicu “Hrvatska tradicijska glazbala” te izložbu “Tko su brdovečki muzikanti šram muzike?”.

Komentari