ZVONKO KUSIĆ otvorio izložbu “Nikola Zrinski Sigetski i Sigetska bitka 1566. – 2016.”

Foto: HAZU

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, koji je ujedno i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke, otvorio je u Mađarskom institutu u Zagrebu izložbu Nikola Zrinski Sigetski i Sigetska bitka 1566. – 2016. Muzeja Sveti Ivan Zelina.

Obraćajući se nazočnima, akademik Kusić je kazao da je lanjska proslava ovog važnog jubileja iz hrvatske i mađarske povijesti omogućila cjelovitije sagledavanje veličine Nikole Šubića Zrinskog i njegove junačke pogibije u obrani Sigeta 1566., kao i uloge velikaške obitelji Šubić Zrinski. „Sigetska bitka bila je početak kraja Osmanskog carstva, a Zrinski je svojim herojstvom zadivio cijelu Europu i tadašnji svijet.

Obitelj Šubić Zrinski svojim junaštvom i kulturom simbolizira hrvatsku državotvornu ideju i želju za slobodom“, kazao je akademik Kusić, istaknuvši da je obitelj Šubić Zrinski spojila sve hrvatske krajeve, od Bribira odakle potječe i Zrina po kojem je dobila ime Zrinski pa do Čakovca, Ozlja, Čabra i Bakra. Podsjetio je da su Hrvati i Mađari živjeli u državnoj zajednici preko 800 godina te da stoga imaju zajedničku povijest u kojoj je bilo mnogo pozitivnih trenutaka.

Zahvalio je Mađarskoj na pomoći koju je pružala Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata, kada je Vukovar imao sličnu ulogu kao Siget 1566.

Na otvorenju izložbe govorio je i predsjednik Mađarskog nacionalnog odbora za proslavu 450. obljetnice Sigetske bitke Janos Hovari koji je istaknuo da je obitelj Šubić Zrinski imala važnu ulogu u izgradnji nacionalnog identiteta i Hrvata i Mađara.