Mahmut Ak, rektor Istanbulskog sveučilišta, posjetio HAZU

Mahmut Ak, rektor Istanbulskog sveučilišta, posjetio HAZU
Foto: HAZU

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u petak u palači HAZU rektora Istanbulskog sveučilišta prof. dr. sc. Mahmuta Aka sa suradnicima koji borave u Zagrebu na 8. međunarodnoj godišnjoj balkanskoj konferenciji Crossing the Frontier in the Anatolia-Balkans-Central Europe: A Complex Relationship in History, Arts and Law.

Svoje je goste akademik Kusić izvijestio o povijesti, ustroju i djelovanju HAZU, posebno istaknuvši Orijentalnu zbirku Arhiva HAZU čija građa je prije nekoliko godina zahvaljujući suradnji s turskim Institutom Yunus Emre digitalizirana.

Rektor Ak govorio je o Istanbulskom sveučilištu, osnovanom još u osmansko doba, koje je najveće sveučilište u Turskoj u čijem sastavu se nalazi i turska nacionalna knjižnica. Razgovaralo se i o hrvatsko-turskim odnosima u prošlosti te je zaključeno da se između Hrvatske akademije i Istanbulskog sveučilišta uspostavi suradnja na konkretnim projektima.

Uz akademika Kusića na susretu je bio i glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan, akademik Tomislav Raukar, član suradnik HAZU prof. dr. sc. Nenad Moačanin, upraviteljica Orijentalne zbirke dr. sc. Tatjana Paić-Vukić i dr. sc. Zoran Ladić s Odsjeka za povijest HAZU.