Zrinjevac intimno – izložba u Gradskom poglavarstvu

U zagrebačkom Gradskom poglavarstvu predstavljena je izložba fotografija ‘Zrinjevac intimno’ autora Božidara Prezelja. Autor Božidar Prezelj, čija je stalna adresa upravo Zrinjevac, svojim senzibilitetom stvorio je fotografije koje su ukradeni trenuci u užurbanom gradskom ritmu.

zrinjevac-fotografije-izlozba

Želio je pokazati raskošnu ljepotu Zrinjevca na tragu drugih velikih parkova u europskim metropolama, poput Beča, Pariza ili Londona, ali i neke tihe, intimističke, meditativne trenutke između njega i parka.

Izložba fotografija ‘Zrinjevac intimno’ logičan je nastavak nakon predstavljanja istoimene monografije koju su uz autora oblikovali urednik i kreativni direktor Vinko Pašalić i autorica teksta Iva Koerbler. Predstavljanje monografije održano je u Modernoj galeriji a izložba se nakon predstavljanja preselila u aulu Gradskog poglavarstva.

Zrinjevac je jedan od najljepših i najreprezentativnijih zagrebačkih gradskih parkova, bez kojih uopće ne bismo danas mogli zamisliti izgled same jezgre zagrebačkog Donjega grada. Postoje do sada mnogobrojne fotografije gradskog parka Zrinjevac od naših istaknutih umjetničkih fotografa, no jedino ga njegov stanovnik, koji svakodnevno, izoštreno promatra naoko nevažne detalje, može osjetiti u njegovom stvarnom urbanom pulsu u realnom vremenu.

Božidar Prezelj rođen je 1966. g. u Zagrebu. Profesionalno se bavi fotografijom od 1990.g. kada je karijeru započeo u Večernjem listu. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (CROATIAN FREELANCE ARTISTS’ ASSOCIATION ). Za njim su brojne izložbe, njegove fotografije krase neke od najelitnijih objekata, ali se uvijek iznova vraća svojem Zrinjevcu koji svaki dan promatra sa prozora.