Uskoro državno prvenstvo u sambu, borilačkoj vještini nastaloj u SSSR-u

Grad Belišće ove je godine domaćin državnog sambo prvenstva. Sambo savez Hrvatske prepoznao je kvalitetu rada Sambo akademije Slavonije te je nakon nepune godine rada Belišćanima i Sambo akademiji Slavonije povjerena organizacija državnog prvenstva.

sambo

Prema riječima Christiana Uskokovića, predsjednika Sambo akademije Slavonije osim želje za sportskim uspjesima ovo će biti prilika svim ljubiteljima ove borilačke vještine za druženjem i učenjem.

Hrvatska sambo reprezentacija nastupila je nedavno na Europskom prvenstvu u Rumunjskoj, što je najveći dosadašnji uspjeh sporta koji se u Hrvatskoj pojavio tek prije nekoliko godina, te se trenutačno priprema za svjetsku smotru, koja će se održati u studenome u Japanu.

Hrvatskoj reprezentaciji nastup u Rumunjskoj bio je i prva velika prilika za susrete s borcima iz drugih zemalja, učenje, druženje i daljnje promicanje ovog ruskog izvoznog proizvoda, koji tek treba postati prepoznat u Hrvatskoj. Zahvaljujući podršci gradonačelnika Belišća, dr. Dinka Burića, 4. listopada u Belišće dolaze sambo sportaši iz svih dijelova Hrvatske.

Sambo (kratica od ruskog SAMozaštita Bez Oružja) borilačka je vještina koja se počela razvijati po moskovskim sportskim centrima od 20-ih do 80-ih godina prošlog stoljeća. Sovjeti su u toj vještini željeli ujediniti tradicionalne borilačke vještine i vojne “prsa o prsa” sustave sa znanostima poput biomehanike i sportske psihologije.

Danas jedan od najuspješnijih ruskih izvoznih proizvoda, sambo postaje sve popularniji u cijelom svijetu, a Fedor Emilianenko, po mnogima najveći i najkompletniji borac kojeg je svijet mješovitih borilačkih vještina ikada vidio je najpoznatiji ambasador ove borilačke vještine.

Pozvani su svi da gledaju borbe, a organizatori se nadaju da će prvenstvo dodatno pridonijeti razvoju samba u Slavoniji i Baranji, ali i cijeloj Hrvatskoj. Zbog iznimnih rezultata mladog Hrvatskog sambo saveza, hrvatska će metropola iduće godine biti i domaćinom Europskog prvenstva u sambu.