“Klinci, svaka vam čast!” Zrinjevac preplavili dječji radovi nadahnuti Zagrebom

Zagreb u slikama i srcu
Foto: Ante Gudelj

Zagrebački osnovnoškolci svojim su radovima nadahnutima Zagrebom oduševili umjetnike i prosvjetne djelatnike. Na likovno-literarni natječaj Zagreb u slikama i srcu pristiglo je više od 150 dječjih radova iz 24 zagrebačke osnovne škole.

U tim su se radovima našle mnoge zagrebačke znamenitosti – od katedrale preko Dolca do Gričkog topa, ali i četvrti u kojima djeca žive. Uz veliku kreativnost učenici su kroz svoja djela pokazali i veliku ljubav prema svojem gradu.

Zagreb u slikama i srcu
Foto: Ante Gudelj

U povodu Dana grada Zagreba na Zrinjevcu je organizirana dodjela nagrada autorima najboljih radova uz izložbu likovnih radova te prigodni zabavno-glazbeni program.

“Želja nam je bila da odamo počast i pošaljemo rođendansku čestitku našem gradu koji je uvijek bio i zauvijek će ostati neiscrpna inspiracija mnogim umjetnicima. Da je tome uistinu tako, potvrđuje i ovaj naš natječaj. Izbor najboljih radova bio je toliko težak da smo na kraju povećali broj nagrađenih”, kazala je Diana Albert, ravnateljica Osnovne škole Centar u Zagrebu.

Dodijeljeno je 18 nagrada. Nagrađivali su se najbolji literarni i likovni ostvaraji u dvije kategorije: onoj za učenike od 1. do 4. te onoj za učenike od 5. do 8. razreda. Prvonagrađeni za najbolje literarne ostvaraje su Lukas Pikutić i Petra Bilić Škrlec, a za najbolje likovne ostvaraje Ida Mamula, Nensi Budisavljević, Antonia Kovačević i Marta Latinac. Povjerenstvo je dodijelilo i pet posebnih pohvala, a čak dvije među njima zaslužili su učenici Centra za autizam.

“Klinci, svaka čast vama i vašim mentorima! Djela su vam prekrasna! Samo nastavite tako dalje”, poručio je školarcima Tomislav Ostrman, akademski slikar, predsjednik Povjerenstva za prosudbu likovnih ostvaraja natječaja Zagreb u slikama i srcu.

Natječaj je osmislio i kao predsjednik Organizacijskog odbora vodio Ivan Igić, učitelj u Osnovnoj školi Centar.

U programu na Zrinjevcu sudjelovalli su zbor Osnovne škole Tituša Brezovačkog iz Zagreba pod vodstvom učiteljice Mateje Škaro i pripovjedačica Dijana Zorić iz Laboratorija zabave.

Izložba dječjih radova pristiglih na natječaj iz centra Zagreba se seli u galeriju Kulturnog centra Travno. Tamo će se moći razgledati od srijede 29. svibnja do ponedjeljka 3. lipnja 2024. godine.

Likovno-literarni natječaj Zagreb u slikama i srcu organizirali su Osnovna škola Centar, Muzej Grada Zagreba, Turistička zajednica Grada Zagreba i izdavačka kuća Alfa.

Njima su u pripremi nagrada na najbolje sudionike natječaja pomogli KUC Travno, Eko selo Selce, Lasta, Dječji vrtić Šarena loptica, Konzum, Narodne novine i Hippy Garden.