ZOOLOŠKI VRT: Najpoznatija hrvatska edukatorica otkriva tajne svojeg posla

ZOOLOŠKI VRT: Najpoznatija hrvatska edukatorica otkriva tajne svojeg posla
Marija Starčević | Foto: Press

U povodu Međunarodnog dana edukatora u zoološkim vrtovima i akvarijima Zoološki vrt grada Zagreba priprema zanimljiv program u nedjelju 10. studenoga. Edukatori pozivaju posjetitelje u edukacijske dvorane Vrta od 11 do 15 sati.

Marija Starčević, edukatorica koju prepoznaju djeca diljem Hrvatske zahvaljujući njezinim pričama o životinjama u emisiji Idemo u Zoo RTL Kockice, posjetitelje će upoznavati s važnošću svojeg posla. Naime, edukacija je, uz istraživanja te zaštitu i očuvanje ugroženih vrsta životinja i njihovih staništa, osnovna djelatnost suvremenih zooloških vrtova.

Djecu u edukacijskim dvoranama u nedjelju očekuje presjek najzanimljivijega što edukatori rade. Oni će i taj najmlađe posjetitelje Vrta poticati na učenje o svijetu životinja i važnosti njihove zaštite. U tu će svrhu koristiti niz preparata, ali i neke žive životinje poput mliječne zmije i paličnjaka.

“Edukacija je jedno od područja u kojima je Zoološki vrt grada Zagreba u ovom stoljeću napravio velik iskorak. Edukacijski centar s prvom edukacijskom dvoranom otvoren je 2003. godine, a 2016. godine u sklopu prve faze modernizacije izgrađeni su edukacijski trg i još jedna višenamjenska dvorana. No infrastruktura je za edukaciju podloga. Za njezin su uspjeh najzaslužniji ljudi – naši edukatori. Onima poput Marije Starčević s mnogo znanja i iskustva u edukaciji djece pomažu i studenti koji u programe ugrađuju svoju kreativnost i inovativnost”, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Zoološki vrt godišnje izvodi više od 30 različitih obrazovnih programa za vrtiće, osnovne i srednje škole, 5 sezonskih programa za različite dobne skupine te mnogobrojne edukativne događaje. Zoološki vrt sudjeluje i u formalnoj edukaciji studenata te odraslih. U akademskoj zajednici cijene se njegove suradnje s Veterinarskim, Prirodoslovno-matematičkim, Agronomskim te Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Od 2004. godine kada se počeo pratiti broj korisnika edukacije, do kraja 2018. godine, u edukacijama Zoološkog vrta sudjelovalo je više od 219.000 ljudi.