Zoo vrt: Prve bebe roda izvirile iz gnijezda

U zagrebačkom Zoološkom vrtu izlegli se prvi ovogodišnji ptići roda. Prva su tri ptića na svijet došla u nedjelju, a u srijedu su još dva ptića izvirila iz rodinih gnijezda.

rode-ptici

Podmladak očekuje i treći par maksimirskih roda. Ženka brižno sjedi na jajima, a njezini bi mališani na svijet trebali doći idućih dana – možda baš u nedjelju, kada u Zoo vrtu obilježavamo Svjetski dan ptica selica, objavljeno je na web stranici Zoološkog vrta.
Mnoge rode svoje prve zamahe krilima naprave upravo u Zoo vrtu prije nego što ih ta ista krila ne odnesu na daleko putovanje svijetom. Naime, svake godine u ljetnim mjesecima, mladunci roda rođeni u Zoo vrtu bivaju pušteni u prirodu – u Park prirode Lonjsko polje gdje usavršavaju svoje letačke vještine. Čim se ljeto približi svome kraju, kreću na svoje prvo daleko putovanje.
Cijeli put od Lonjskog polja do juga Afrike iznosi između 12 000 i 15 000 kilometara, a ovisno o dostupnosti odmorišta i količini hrane na tom putu, selidba može potrajati između dva i četiri mjeseca.
Mlade rode ne znaju put do Afrike već ga uče leteći s roditeljima i drugim iskusnijim letačima. Za njih je tada vrlo važno zapamtiti raspored planina, pružanje rijeka, izmjenu kopna i mora kako bi i one jednog dana mogle svoje mlade ptiće sigurno dovesti na to daleko odredište.
Na početku svog puta naše rode prvo prate rijeku Dunav do Bugarske, zatim skreću na jug preko Grčke, prelijeću Tursku, Siriju, Libanon i Izrael. Uskoro stižu na afrički kontinent gdje od Egipta prate dolinu rijeke Nil te preko Sudana i drugih afričkih država stižu do svog cilja u Južnoafričkoj Republici.
Dolaskom proljeća polako se i rode vraćaju s juga, arode su vjerojatno najpoznatiji glasnici tog godišnjeg doba. Po povratku odmah marljivo popravljaju gnijezda i polažu jaja iz kojih će brzo izviriti mali kljunovi, baš kao što su ovaj tjedan izvirili u Zoo vrtu.
U Hrvatskoj gnijezda gradi 1 100 – 1 300 parova roda, a najviše ih obitava na području oko Lonjskog polja.

rode-ptici2