Zagrebačko kulturno ljeto otvorit će Opera HNK

Ansambl Opere Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu otvorit će u petak 3. srpnja Zagrebačko kulturno ljeto koncertom na ljetnoj pozornici jezera Bundek koji će zagrebačkoj publici ponuditi program sastavljen od izbora arija, isječaka i dueta iz poznatih opera u izvedbi solista, zbora i orkestra zagrebačke nacionalne kuće.

opera_hnk

Okosnica programa bit će izvedba ulomaka iz najpopularnijih hrvatskih opera “Nikola Šubić Zrinjski” Ivana pl. Zajca, kojom će ravnati maestro Nikša Bareza, te “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca, kojom će ravnati maestro Ivan Josip Skender, ističe se u najavi.

Program donosi petu i osmu sliku “Zrinjskog”, u kojoj će nastupiti Vitomir Marof (Nikola Šubić Zrinjski), Tamara Franetović Felbinger (Eva), Ivana Lazar (Jelena), Domagoj Dorotić (Lovro Juranić), Ozren Bilušić (Gašpar Alapić), Tvrtko Stipić (Vuk Paprutović), Stjepan Franetović (Mehmed Sokolović) i drugi.

U trećem činu “Ere s onoga svijeta”, u ulozi Gazde Marka nastupit će Ivica Trubić, u ulozi Dome Sofia Ameli Gojić, Đulu će utjeloviti Tamara Franetović Felbinger, Miću (Eru) Stjepan Franetović, a Mlinara Simu Ljubomir Puškarić.

“Tim koncertom Opera HNK Zagreb obilježava završetak iznimno uspješne sezone, u kojoj su izvedene 63 operne predstave i četiri koncerta na matičnoj sceni”, stoji u najavi.

Premijerno su u sezoni 2014./2015. izvedene opere “Evgenij Onjegin” Pertra Iljiča Čajkovskog, ostvarena u koprodukciji s Operom HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, “Mimi” Frederica Verrieresa u koprodukciji s pariškim kazalištem Bouffes du Nord, “Ekvinocij” Ivana Brkanovića, te “Pelleas i Melisande” Claudea Debussyja, koja je izvedena u sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, a u suradnji s Operom Comique iz Pariza.

Opera HNK-a Zagreb u nadolazećoj sezoni 2015./2016., uz devet repriznih naslova, najavljuje premijere opera “Sicilijanske večernje” Giuseppea Verdija, “Figarov pir” Wolfganga Amadeusa Mozarta, “Manon Lescaut” Giacoma Puccinija, zajednički projekt Opere i Drame HNK u Zagrebu; “Operu za tri groša” Kurta Weilla i Bertolta Brechta, te “Agrippinu” Georga Friedricha Haendla, koju će prvi put na sceni HNK-a izvesti studenti zagrebačke Muzičke akademije.