Zagrebački solisti pred rasprodanim Hrvatskim glazbenim zavodom otvorili 65. sezonu

Zagrebački solisti pred rasprodanim Hrvatskim glazbenim zavodom otvorili 65. sezonu
Foto: Press

Glazbena večer za pamćenje u Hrvatskom glazbenom zavodu, uz fantastične izvedbe Zagrebačkih solista i gitarističkog virtuoza Petrita Cekua!

Sinoć je maestralnim koncertom otvorena je 65. sezona Zagrebačkih solista. Ovaj renomirani glazbeni ansambl nakon vrlo plodne godine u kojoj su nastupali u mnogim značajnim dvoranama europskih kulturnih centara vratili su se u svoj glazbeni dom HGZ.

Gotovo od samog osnivanja iz godine u godinu njihova bazična koncertna sezona odvija se upravo u ovoj dvorani koja je i kolijevka hrvatske glazbene tradicije. Za prvog gosta odabrali su gitarističkog virtuoza Petrita Cekua koji se razvio u zrelog glazbenika koji svojim umjetničkim dosezima može biti gost bilo koje svjetske pozornice.

Maestralnim zvučnim koloritom izveo je zahtjevno gitarističko djelo autora Maura Giulianija Koncert za gitaru u A-duru, Op.30, a na poziv publike se vratio i na bis.

Njegova tehnika sviranja kao i glazbena izražajnost u potpunosti su se uklopili puninu izvedbe Solista. Maestro Krstić suvereno je vladao ovim sofiticiranim umjetničkim “strojem” iz skladbe u skladbu a sam koncert je započeo uz djelo Felixa Mendelssohna Druga simfonija za gudače u D-duru, MWV N 2.

U drugom dijelu koncerta izvedena je Uvertira operi Porin, Vatroslava Lisinskog u skladateljevoj obradi za gudački oktet.

Nakon izvedbe Lisinskog uslijedio je jedan vrlo emotivan trenutak koncerta u kojem se dugogodišnji član Solista, s bogatom 35 godišnjom karijerom, violončelist Zlatko Rucner javno oprostio s kolegama i publikom.

U tom emotivnom trenutku prigodni govor i zahvalu održao je također jedan od najdugovječnijih članova, kontrabasist Mario Ivelja. Njih dvojica su živi svjedoci zvjezdanih trenutaka Zagrebačkih solista s kojima su nastupali od 70-tih godina prošlog stoljeća.

Za veličanstveni završetak koncerta odabrali su neponovljivog W.A. Mozarta i Simfoniju u g-molu br.40, K550, u obradi za gudače.

Sudeći po prvom koncertu 65. sezone i ove godine nas čeka niz izvanrednih koncerata na radost svih glazbenih ljubitelja.