Zagrebački solisti i HAZU za obnovu grada Zagreba i očuvanje njegove kulturne baštine

Zagrebački solisti - Cvjetni trg
Foto: Press

Zagrebački solisti, uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u atriju palače HAZU u nedjelju 7. lipnja u 20 sati svojim će koncertom ukazati na potrebu očuvanja, te kvalitetne i sustavne obnove kulturne baštine Grada Zagreba.

U potresu u Zagrebu 22. ožujka 2020. stradala je vrijedna sakralna, kulturno-povijesna te arhitektonska baština a kulturni život je otežan ili onemogućen na duže vrijeme.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te Zagrebački solisti žele skrenuti pažnju na potrebu očuvanja baštine, simbola Zagreba i Hrvatske. Isto tako, težnja je i potaknuti ponovni kulturni, odnosno glazbeni život koji je gotovo u potpunosti zamro slijedom nedavnih događaja. Koliko god je za nas bitna spomenička kulturna baština, toliko je možda, još bitnija živa umjetnička djelatnost i zato je ovaj koncert nastojanje da se ona obnovi na visokoj umjetničkoj razini.

Zagrebački solisti izvest će po prvi put Petu simfoniju u c-molu, op. 67 Ludwiga van Beethovena koju je posebno za gudače preradio koncertni majstor Sreten Krstić u spomen na velikog skladatelja rođenog prije 250 godina.

Upravo su Solisti imali čast obilježavanja Beethovenove godine koncertima diljem Europe od kojih su neki odgođeni za jesen.

“U ovom vrlo teškom trenutku za naš grad i općenito kulturni život, odabir Beethovenove Pete tako je i više nego simboličan. Nakon krize u kojoj smo se zatekli, bilo kao umjetnici, koncertna publika ili samo kao građani grada Zagreba – izvedba sudbinske simfonije najavljuje novo otvaranje i obnovu grada Zagreba koji će ponovno zasjati u prijašnjem sjaju. Peta simfonija čini taj herojski ideal individualnim, unutarnjim, ali ne manje univerzalnim. Ili, kako to kaže Beethovenov biograf, Peta simfonija simbolizira sposobnost svakoga čovjeka za herojstvo pod udarcima života, za pobjedu koja je otvorena cijelome čovječanstvu, svakome pojedinačno”, ističe se u najavi ovog koncerta.

Kad je postalo očigledno da skladatelju sluh nezaustavljivo slabi, te da lijeka vjerojatno nema, nastupila je jedna od najtežih kriza u životu Ludwiga van Beethovena. Unatoč povremenim vedrijim razdobljima, kriza je kulminirala sljedeće godine u Heiligenstadtu. Među njegovim papirima iz toga vremena pronađen je zapis – danas poznat kao Heiligenstadtska oporuka – naslovljen na njegovu braću Johanna i Caspara, koji jasno odražava klonuće i očajanje Beethovenova duha: “Možda ću biti bolje, možda neću. Prisiljen postati filozof već u svojoj 28. godini, ah, nije lako, a umjetniku je i teže nego ostalima.”

Pismo nikad nije poslao; čini se da ga je čuvao kao podsjetnik na odluku da svoj život potpuno posveti umjetnosti. Upravo zbog revolucionarne strukture i golemog emocionalnog naboja, Peta simfonija nerijetko se tumači i kao skladateljev osobni manifest unutarnje pobjede.

Neka ovo bude inspiracija svima nama da ovu krizu pretvorimo u osobni ali i naš zajednički manifest pobjede i stvaranja!

Koncert će biti emitiran u živo na Internet portalu Večernjeg lista, Total Croatia Newsa i američkih IP providera a snimka će se emitirati i na HRT-u.

Prijenos koncerta dio je online inicijative “Zagreb, tak imam te rad!” o kojoj se snima i istoimeni dokumentarni film u produkciji Unimedia i Opis filma. Najavljeni su i visoki gosti iz HAZU, Vlade RH, Grada Zagreba, Sveučilišta u Zagrebu, Katoličke crkve u Hrvatskoj, ostali…

Poveznica na kojoj možete pogledati koncert: https://youtu.be/HjSNTEJTHRw

Komentari