POLICIJA OBJAVILA REZULTATE VIKEND AKCIJE: Čak 12 vozača završilo na triježnjenju u policiji, a 20 ih je uhićeno

Policija najavila novu veliku akciju
Ilustracija | Foto: MUP

Tijekom vikenda, od 10. do 13. veljače, na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača.

Akcija je bila usmjerena na suzbijanje činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 795 prometnih prekršaja, od čega 105 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 178 prekršaja nepropisne brzine, 86 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 31 prekršaj nepropisne uporabe mobitela, šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, pet pod zabranom, 11 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 373 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

– u subotu, 11. veljače 2023. godine oko 23.23 sati je 47-godišnjak upravljao osobnim automobilom njemačkih nacionalnih oznaka, a kretao se Vugrovečkom ulicom u mjestu Dobrodola u Sesvetama. Nadzorom vozila i vozača kod kućnog broja 113, zbog sumnje da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola ponuđeno mu je alkotestiranje što je prihvatio te je utvrđeno kako je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola (2,73 g/kg). Također je utvrđeno da upravlja vozilom iako nije obavio izvanredni zdravstveni pregled. Nakon otrježnjenja je odveden na Općinski prekršajni sud u Sesvetama te mu je vozačka dozvola oduzeta na rok od 12 sati.

-u petak, 10. veljače 2023. godine u 23.40 sati je 29-godišnjakinja upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Magazinskom ceste u smjeru zapada. Nadzorom vozila i vozača je utvrđeno da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola (1,37 g/kg) zbog čega je isključena iz prometa i vozačka dozvola oduzeta joj je na rok od 12 sati.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno 7 osoba – test negativan, a dvije osobe su odbile testiranje.

Od 105 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 18 vozača (17,1%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 13 mladih vozača (13,4%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, 12 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 20 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.