Tijekom vikenda na hrvatskim cestama dogodilo se 25 teških prometnih nesreća

Policija - rotaciona svjetla - noć
Ilustracija | Foto: ZG express

Policija je i protekloga vikenda nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršaje motociklista.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa, ističe Ravnateljstvo policije.

Policijski službenici svih policijskih uprava od 17. do 19. svibnja 2024. godine utvrdili su ukupno 4554 prekršaja, od čega posebno izdvaja 293 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola,  1515 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja,  598 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 211 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području Policijske uprave osječko-baranjske, 32 takva prekršaja, dok je najveća koncentracija alkohola u količini od 3,04 g/kg izmjerena na području Policijske uprave ličko-senjske. Najviše prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači u dobnoj skupini od 31 do 40 godina (70 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg, dok je to ujedno i najčešće izmjerena koncentracija kod svih dobnih skupina.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska sa 236 takva prekršaja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području Policijske uprave varaždinske – 180 km/h.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području Policijske uprave primorsko-goranske, gdje je utvrđeno 104 takvih prekršaja.

Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području Policijske uprave zagrebačke, 45 takvih prekršaja.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 6 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 6 teških prekršaja, i to četiri slučaja nedopuštene koncentracija alkohola te upravljanje vozilom dok je vozaču izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom i upravljanje  vozilom bez položenog vozačkog ispita .

Iz tog razloga je protiv 6 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Na cestama Republike Hrvatske od 17.05.2024. u 00,00 sati do 19.05.2024. u 24,00 sati dogodilo se 87 prometnih nesreća s nastradalim osobama, od kojih 25 pripada kategoriji teških prometnih nesreća.

Dogodila se jedna nesreća s poginulim osobama, a 24 s teško ozlijeđenim osobama.

U navedenim teškim prometnim nesrećama, jedna osoba je smrtno stradala, 24 osobe su zadobile teške tjelesne ozljede, a 3 osobe lakše su ozlijeđene. Ukupno je ozlijeđeno 114 osoba.