ANALIZA: U kojem dijelu Hrvatske vozači najviše piju, gdje se ne vežu, gdje se vozi najbrže…

Ilustracija | Foto: PU zagrebačka

Policijski službenici svih policijskih uprava, od 31. svibnja do 2. lipnja 2024. godine utvrdili su ukupno 3754 prekršaja.

Iz tog broja Ravnateljstvo policije posebno izdvaja 307 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija alkohola u količini od 3,71 g/kg izmjerena je na području PU varaždinske; 1311 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU brodsko – posavske i iznosila je 193 km/h; 421 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa te 145 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Analiza prekršaja

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko – dalmatinske, 91 takav prekršaj.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU karlovačka s 166 prekršaja.

Najviše prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa utvrđeno je kod vozača na području PU karlovačke, 62 takva prekršaja.

Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje zabilježen je na području PU zagrebačke, 26 spomenutih prekršaja.

Detaljnijom analizom vidljivo je kako su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači u dobnoj skupini od 31 do 40 godina (67 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg, dok je to ujedno i najčešće izmjerena koncentracija kod svih dobnih skupina.

Recidivisti

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 13 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. recidivisti, a koje su počinile 13 teških prekršaja.

Riječ je o nedopuštenoj koncentraciji alkohola (6 prekršaja), upravljanju vozilom dok je vozaču izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom (2 prekršaja), upravljanju vozilom brzinom većom od dozvoljene (2 prekršaja), vožnji bez položenog vozačkog ispita (2 prekršaja) te odbijanju testiranja na droge.

Iz tog razloga pet vozača je smješteno u posebne prostorije, a protiv osam vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Prometne nesreće

Na cestama Republike Hrvatske, od 31. svibnja u 00,00 sati do 2. lipnja 2024. u 24,00 sata dogodilo se 85 prometnih nesreća s nastradalim osobama, od kojih 22 pripadaju kategoriji teških prometnih nesreća.

Dogodilo se šest nesreća s poginulim osobama i 16 nesreća s teško ozlijeđenim osobama.

U navedenim teškim prometnim nesrećama, sedam osoba je smrtno stradalo, 21 je zadobila teške tjelesne ozljede, a šest je osoba lakše ozlijeđeno. Ukupno je ozlijeđeno 127 osoba.

S ciljem smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja.

“Ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život”, stoji u priopćenju Ravnateljstva policije.