ZAGREB RUN: Tri zanimljive gradske utrke na jesen u Zagrebu

Foto: DŠR Aktivan Život

Zagreb je velika i razvijena trkačka destinacija. Tijekom godine organizira se veliki broj trkačkih natjecanja – nekoliko trkačkih liga i veliki broj utrka.

Rujan će u Zagrebu biti definitivno u znaku atletike i trčanja. U drugom vikendu rujna održava se Hanžek tj. Boris Hanžeković memorijal koji je najstarija sportska priredba u Hrvatskoj. To je pravi atletski spektakl koji će okupiti vrhunske domaće i svjetske atletičare.

No, vikend prije (3. i 4.  rujna) u Zagrebu se održavaju dvije zanimljive atletske utrke na koje se pozivaju svi rekreativci Zagreba, Hrvatske, a dobrodošli su i natjecatelji iz inozemstva.

U subotu, 3. rujna poslovna zgrada Zagrepčanka ugostit će brojne domaće i inozemne natjecatelje na jednoj od najzanimljivijih natjecanja na ovim prostorima: ZAGREPČANKA 512 – utrku stubama od prizemlja do 25. kata poslovne zgrade. Poznata je to utrka koja će ove godine doživjeti svoje 9. izdanje.

Svaka utrka je izazov za sebe, no ova utrka je posebna jer golica maštu svakog sportaša – može li pretrčati 490 stepenica i popeti se na 25. kat? U ponudi je više izazova: 1 uspon, 2 uspona i kraljevska disciplina od čak 4 uspona (100 katova, 1960 stuba).

Na utrci se očekuje dolazak trenutno najboljeg svjetskog trkača stubama, Malezijca Wai Ching Soha, koji je obećao rušenje rekorda staze kojeg trenutno drži Slovenac Matjaž Mikloša s 02:34.50.

U nedjelju, 4. rujna na lokaciji zagrebačkih fontana po prvi put u Zagrebu, održat će se utrka na milju (1609 m) pod nazivom ZAGREBAČKA MILJA.

Ova utrka ima nekoliko posebnosti: trči se na vrlo atraktivnoj lokaciji (zagrebačke fontane), trči se po pješačkoj stazi pored fontana, trče se dva kruga, start je kronometarski po 2 natjecatelja/ice svakih 10 sekundi tako da se pobjednik (kao u skijanju) ne zna prije ulaska u cilj natjecatelja koji je zadnji startao.

Na ovoj utrci osim natjecanja odraslih bit će i dječje utrke. Ukratko, bit će to jedan zabavan dan s ludim rezultatima i brzim utrkama.

Na utrci kao počasnog gosta organizatori očekuju državnog rekordera i olimpijca BRANKA ZORKA koji drži nacionalni rekord s nevjerojatnih 03:52,64 koji je istrčao 5.8.1998. u Stockholmu.

Ove dvije utrke, zajedno s popularnom cestovnom utrkom Zagrebački noćni cener (koji se trči 6. studenoga), čine kup natjecanja pod nazivom ZAGREB RUN koji za cilj ima promociju Zagreba kao turističke destinacije za trkače-turiste.

Prvi prijavni krug za nastup na utrkama završava u nedjelju 31. srpnja 2022.

Informacije o utrkama i prijavni obrazac nalaze se na www.zagreb.run.