HAK uoči produljenog vikenda uputio upozorenja i savjete vozačima

Promet - gužva
Ilustracija | Foto: ZG express

U utorak, 1. studenog 2022. je blagdan Svih svetih, a budući da je riječ o produženom vikendu kojeg će mnogi spojiti, očekuje se pojačan promet na našim cestama, poglavito u blizini gradskih i mjesnih groblja, ali i na glavnim cestovnim pravcima.

Mnogi gradovi i mjesta uveli su posebnu regulaciju prometa radi lakšeg pristupa grobljima tijekom tih dana.

U najužoj zoni gradskih groblja, bit će zabranjen promet svim motornim vozilima – osim autobusima gradskog prijevoza, vozilima s posebnom dozvolom, vozilima osoba s invaliditetom i autotaksi vozilima. Redovne autobusne linije koje vode prema velikim gradskim grobljima mijenjaju vozni red pa se valja na vrijeme informirati – na oglasnim mjestima gradskih prijevoznika ili u tiskovinama koje će izaći uoči blagdana Svih svetih.

Povodom Dana Svih svetih privremena regulacija prometa u zonama gradskih groblja u Zagrebu provodi se od subote, 22. listopada do utorka, 2. studenog 2022., ovisno o pojedinim grobljima. Više informacija kao i karte prometa u blažem i strožem režimu možete naći ovdje.

Pojačan promet se očekuje i na važnijim cestama i autocestama, osobito na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče, A6 Rijeka-Zagreb te na A3 Bregana-Lipovac u oba smjera. Gužve se očekuju na naplatnim postajama Lučko (A1) i Zagreb-istok (A3), kao i na većini graničnih prijelaza (Bajakovo, Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, Metković, Kaštel, Plovanija, Rupa, Pasjak, Macelj, Bregana…).

Na dionicama gdje su radovi mogući su povremeni, ali kratkotrajni zastoji i usporena vožnja.

HAC poziva sve korisnike da prije puta provjere stanje na cestama na prometnom servisu Hrvatskoga autokluba (HAK) ili internetskoj stranici HAC-a.

Bude li izvanrednih situacija u prometu, korisnici će o njima biti obaviješteni preko prometnog servisa HAK-a i radijskih postaja.

HAC ističe kako je važno uključiti radijski prijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Također podsjeća da je važno pratiti prometnu signalizaciju i poruke na info-displejima o uvjetima na cesti te prilagoditi vožnju stanju u prometu.