Zagreb je imao najveći prirez u državi, a od sljedeće godine će imati najviši porez na dohodak

Foto: Screenshot Facebook / Grad Zagreb

Zagreb je do sada imao najveći prirez u državi, a od sljedeće godine, kada se on ukida, imat će najviši porez na dohodak.

U Zagrebu će tako niža stopa iznositi 23,6 posto, a viša 35,4 posto, što znači da će njima u potpunosti zamijeniti dosadašnji prirez od 18 posto, objavio je HRT.

Da nije bilo te izmjene, Zagreb bi godišnje gubio više od 200 milijuna eura.

“Apsolutno je nemoguće da Zagreb odustane od kompenzacije tog prireza. Nikakav novi porez se ne uvodi a pogotovo se porez ne povećava i tu međutim priči nije kraj pritom kada prirez vratimo samo što će on sada biti integriran u poreznu stopu mi ćemo još uvijek – govorim mi u smislu Grada Zagreba – biti na gubitku od 75 milijuna eura”, istaknuo je Damir Bakić (Možemo), zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Jedan od glavnih ciljeva Vladina paketa poreznih izmjena trebalo je biti povećanje neto plaće radnicima. No Grad Zagreb tu je priliku odbacio najavivši najveći dopušteni porez na dohodak, tvrde u gradskom HDZ-u.

“Tako oni će potpuno anulirati odnosno poništiti ono što je bila intencija Vlade RH. Intencija je bila ukinuti prirez najveći u Gradu Zagrebu od 18 posto i građanima povećati plaće s ovim najavljenim maksimalnim stopama to se jednostavno poništava”, rekao je Mislav Herman (HDZ), potpredsjednik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević tezu oporbe da poreznu reformu Zagrepčani neće osjetiti, barem ne na bankovnom računu, žestoko odbacuje.

“Nakon što vratimo poreznu stopu i nadoknadimo gubitak prireza, i dalje će svima u Zagrebu rasti plaća, nikom neće porezno opterećenje biti jednako nikom porezno opterećenje neće biti veće, bit će svima manje jer i tada će Zagreb izgubiti 75 milijuna eura godišnje što će biti naš doprinos svima građanima Zagreba za povećanje plaće”, poručio je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.