Zagreb dobio novo mjesto za vinoljupce – diWine Bar

Renata Lončarić, Gordana Žagar, Irena Lučić, Đurđica Marković i Alma Premerl Zoko | Foto: Nikola Zoko

diWine Bar, smješten u Ilici 93, nedaleko zagrebačkog Britanca, novo je okupljalište ljubitelja vina, u prvom redu onih domaćih, jer ima za početak 15-ak vinskih etiketa, koje se mogu naručiti i na čaše.

Irena Lučić, voditeljica diWine projekta, publici već otprije poznatog po vinskim manifestacijama, odlučila se na korak dalje.

Novinar Marinko Petković i Irena Lučić | Foto: Nikola Zoko

“diWine Bar mjesto je gdje možete popiti čašu finog vina i dobru kavu uživajući u dobroj glazbi i ukusno uređenom, ne pušačkom prostoru. No, istovremeno je to i mjesto okupljanja ljubitelja vina, prostor za edukaciju i promociju vinske kulture, platforma za vinske kušaonice, degustacije, promocije i vinske partyje… Ukratko, mjesto koje živi za vino i od vina!”, pojasnila je Irena Lučić.

Vinska karta zamišljena je kao dinamična kategorija, koja se mijenja sukladno s godišnjim dobima, tržišnim novitetima i preferencijama vinske publike.

Foto: Nikola Zoko

Na karti se trenutno nalazi 15-ak vinskih etiketa koje je moguće naručiti na čaše, s naglaskom na domaće proizvođače, mahom male butik-vinarije koje je inače teško pronaći u “klasičnim“ ugostiteljskim objektima. diWine Bar nastoji popularizirati autohtone sorte, ekološku proizvodnju, vinare “nove generacije“ te kulturu vina i vinski bonton.

Na vinskoj karti zastupljena su vina iz sve četiri hrvatske vinske regije, što se naglasilo i na samom otvorenju održanom u četvrtak, 15. rujna, kada su gosti, mahom predstavnici eno-gastro medija, imali priliku uživati u pjenušcu Jagunić Three Stars (Plešivica), roseu od plavca malog vinarije Opus (Komarna), bordoškoj kupaži istarske vinarije Anđelini te poluslatkoj graševini Kaptol (Kutjevo).

Osim u vinima, gosti na otvorenju imali su priliku uživati u izvrsnoj živoj svirci akustičnog dvojca Swing That Blues, kao i u plesnom nastupu plesačica iz etno-tribal-fusion skupina Waldo i Nipriye koje su prisutne oduševile plesom sa sabljama, kao i čarobnim kostimima.

Osoblje diWine Bara kontinuirano se educira o vinu, te će vam, ako ste u nedoumici, rado pomoći oko izbora vina.

Sommelier Tomo Jakopović i Irena Lučić | Foto: Nikola Zoko

U planu su i brojna vinska događanja, koja će započeti već u listopadu, poput primjerice Vinske shpitze koja u centar Zagreba dovodi vina(re) iz pojedinih vinskih regija, projekata “sljubljivanja“ vina sa književnošću, poezijom, filmom, fotografijom, sportom i glazbom, radionice “Vino za početnike“, vođenih “Rent-A-Wine-Buddy“ kušanja za strance koji žele upoznati hrvatska vina itd.

Uz vino, diWine Bar u pripremi ima pomno osmišljene sirno-mesne plate koje okusima prate hrvatske vinske regije, kreativne bruschette, fine slastice i zdrave smoothije. Očekuje se da će svi ovi slasni zalogaji i napitci biti u ponudi već od listopada.

Foto: Nikola Zoko

“U diWine Baru podjednako su dobrodošli iskusni poznavatelji vina, kao i potpuni vinski početnici. Naš je cilj upravo razbijanje predrasuda o vinu te otklon od lažne elitizacije zbog koje mnogima svijet vina djeluje nedostupan“, izjavila je Irena Lučić.

Dakle, dragi vinoljupci, sada znate kamo se uputiti kada poželite čašu dobrog vina, ukusni zalogaj, vinsko druženje ili edukaciju. Vrata diWine Bara za vas su širom otvorena svakim radnim danom od 09 do 23 sata, a petkom i subotom od 09 do 02. (M. Petković)