Volkswagen najavio narodni električni automobil, otkrili su i kolika će mu biti cijena

Foto: Volkswagen

Volkswagen radi “punom parom” na električnom modelu imena ID.1 čija je cijena bi cijena trebala biti ispod 20.000 eura, a koji bi trebao biti lansiran oko 2027. godine, javlja televizija N1.

ID.1 tako će se nalaziti ispod modela ID.2all koji je predstavljen paralog tjedna. Šef VW-a, Thomas Schäfer, priznao da je postizanje ciljne cijene glavni izazov marke, piše Autocar.

Novi početni Volkswagen bit će najmanji model u njihovoj liniji električnih automobila, a koristit će novu platformu koju će razviti Volkswagen grupa, dok cijeli projekt vodi Škoda.

Uz predstavljeni ID.2all na istoj platformi bit će i Cupra Urban Rebel, te Volkswagenov i Škodin crossover koji tek trebaju biti otkriveni. Kada je taj projekt pokrenut, cilj je bio proizvesti automobil koji košta manje od 20.000 eura, iako je ta ciljana cijena za ID.2all porasla na 25.000 eura.

Platforma MEB Entry s prednjim pogonom omogućit će isplativije litij-željezo-fosfatne baterije, a planirana ekonomija razmjera trebala bi pomoći u značajnom smanjenju troškova, po principu sva jaja iz iste košare.

Schäfer je rekao da Volkswagen ima nekoliko timova koji rade na tome kako napraviti još jeftinije električno vozilo. Priznao je da “uopće nije laka igra” proizvesti električno vozilo koje se može isplativo prodati za 20.000 eura. “Sada možemo učiniti mnogo u smislu ekonomije razmjera. Unutar naše grupe robnih marki, proizvodimo četiri vozila uz Cupru i Škodu. Taj će nam volumen pomoći da spustimo cijene kako bismo bili konkurentni i još uvijek zaradili”, rekao je.

Govoreći o budućem modelu, Schäfer je potvrdio da “radimo i na vozilu ispod 20.000 eura koje će biti još veći izazov. To je dio našeg DNK gdje Volkswagen također ima obvezu koju svi moramo prihvatiti i na kojoj radimo punom parom”. “U sljedećih nekoliko mjeseci izvijestit ćemo o tome”, dodao je.