VINSKI RAZGOVORI: Uz noviju istarsku vinariju Valenta, koja već ima i Decantera [FOTO]

Foto: Rene Karaman

Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom, početkom veljače su u centar Zagreba, klub History, doveli mladu istarsku vinariju Valenta, čiji je vlasnik Valter Valenta.

Obiteljska vinarija Valenta nalazi se u Kaldiru, nedaleko Motovuna, a ukupno imaju šest hektara vinograda od čega se većina nalazi na lokaciji nazvanoj Raj, na brdu Šubijent.

Foto: Rene Karaman

Prvu komercijalnu berbu imali su 2017. godine, a već za ta prva vina su im počele stizati medalje i priznanja, pa tako i srebrena medalja Decantera. Većina publike je bila iznenađena kvalitetom vina Valenta, s obzirom na to da se radi o manjoj i novijoj vinariji.

Ipak, vino se u ovoj obitelji proizvodi generacijama, ali je to uvijek bilo za vlastite potrebe. Njihova vina nastaju iz starih vinograda pa, iako su novi na tržištu, u vinogradu i podrumu to nikako nije slučaj.

Foto: Rene Karaman

“U vinarsku avanturu smo krenuli jer su tu želju izrazili moji sinovi Stiven i Ivica.”, objasnio je Valenta. Na pitanja o financijskoj isplativosti i poslovanju vinarije rekao je: “Šest hektara vinograda još nije dovoljno. Da bi bilo stvarno financijski isplativo za obitelj, trebali bi imati oko 10 hektara. Poslovni model vinarije je jednostavan – ne zanimaju nas ni kvantiteta ni rinfuza, nego isključivo vrhunsko buteljirano vino”.

Publika Vinskih razgovora imala je priliku kušati usporedno Malvaziju 2018 i mladu Malvaziju 2019 koja još nije na tržištu, zatim Sauvignon 2018 te za još jednu usporedbu Teran 2017 i Teran 2018 koji još uvijek odležava u drvenoj bačvi.

Vina su stvarno dobra, s time da su najbolji utisak na sve prisutne ostavile Malvazije. One posebno iskaču svojom kvalitetom i aromama, a razlog za to je sigurno činjenica da u ta vina ne stavljaju apsolutno nikakvo grožđe drugih sorata (čak ni dozvoljenih 15%), ali isto tako da rade s vlastitim selekcioniranim kvascima. Sauvignon je vrlo dobar, što je značajno samim time što ga je u Istri jako teško proizvesti zbog velike količine sunca.

Kroz oba kušana terana proteže se nit fine arome i teroara, trag položaja koji je već pokazao da je izvrstan za tu sortu. To su definitivno vina s ogromnim potencijalom tako da u budućnosti, kad je u pitanju Teran, očekujemo velike rezultate od Valente.

U ponudi imaju i Muškat koji ovog puta nije bio prezentiran jer je prošla berba u potpunosti rasprodana, što ukazuje na to da je doista dobar, a za nove količine Muškata iz berbe 2019. će trebati još malo pričekati, da vino bude spremno za tržište.

Uz odlična istarska vina, probali smo i proizvode mljekare Latus, koja je smještena u samom srcu Istre, okružena pašnjacima ponad sela Orbanići. Načinom kojim je radila nona Šantina, s uvjerenjem da se mliječni proizvodi proizvode isključivo od mlijeka, desetak vrijednih ruku svakodnevno preradi do 10.000 litara mlijeka. Ponosni su na široku paletu proizvoda; slijede trendove, razvijaju se i rastu, ali temelj ostaje isti: tradicija, priroda, obitelj. Kušala se odlična meka Mozzarella i izuzetno fini zreli sir Veli Jože.

Stiplošek je kazao je da su vina Valenta nova priča iz Istre, ali već imaju fantastična vina, a veseli što kreću u izgradnju kušaone, koja će moći primiti između 30 i 50 ljudi.

Vinske razgovore upotpunili su, sada već uobičajeno, književni i glazbeni elementi. Dragana Radusinović Tafra, novinarka koja dugi niz godina prati poslovnu scenu predstavila je svoj prvi roman “Tajkunova kći”, kojeg predstavlja kao ljubavni roman o gospodarskom kriminalu.

Foto: Rene Karaman

Predstavili su se i mladi glazbenici Helena Novosel i Svibor Perković. Sljedeći Vinski razgovori održat će se već 20. veljače uz zadarsku vinariju Fiolić i Zadar Wine Festival. (M. Petković)

Foto: Rene Karaman
Foto: Rene Karaman
Foto: Rene Karaman