VINOLJUPCI: U četvrtak se u Zagrebu predstavlja pet vinara prestižne hrvatske vinogradarske regije

VINOLJUPCI: U četvrtak se u Zagrebu predstavlja pet vinara prestižne hrvatske vinogradarske regije
Komarna – najmlađe hrvatsko vinogorje | Foto: Press

Posljednja ovogodišnja kušaonica u režiji Vinoljubaca održat će se u četvrtak u Klubu književnika, s početkom u 18:00 sati. Ovoga puta u Zagreb dovode vinare najmlađeg hrvatskog vinogorja – Komarne.

Za kraj godine Vinoljupci pripremaju pravu poslasticu za sve vinske znalce i entuzijaste. Na kušaonici “Komarna u Zagrebu”, zagrebačkoj će se publici predstaviti pet vinara ove prestižne vinogradarske regije: Rizman, Volarević, Opus, Deak i Terra Madre.

Posjetitelji će imati priliku kušati više od 20 vinskih etiketa, među kojima prevladavaju autohtone hrvatske sorte plavac mali i pošip.

Vinogorje Komarna smjestilo se u blizini ušća Neretve. Po mnogima, ovaj je položaj već postao nova zvijezda među hrvatskim vinogradarskim položajima. Do 2008. godine bilo je to samo neprohodno brdo zaraslo u makiju i draču, a danas se tu nalazi 80 hektara obrađenog područja sa preko 500.000 čokota vinove loze. Komarna je najmlađe vinogorje u Hrvatskoj. Iako administrativno pripada pod Neretvansko vinogorje, po svojim je karakteristikama sličnija Pelješcu te ima zapažene rezultate u proizvodnji plavca malog. Na području Komarne većinom se provodi certificirana ekološka proizvodnja, a 92% sortimenta posađenih loza u vinogorju čine autohtone sorte (plavac mali, pošip, tribidrag, maraština, dubrovačka malvasija i babić).

U ugodnom ambijentu restorana Klub književnika, na glavnom zagrebačkom trgu, posjetitelji će imati priliku uživati u vinima po promo cijenama, slasnim zalogajima Kuće pršuta, druženju s vinarima i živoj svirci akustičnog dua RetroBoys. Kušaonica započinje u 18, a završava u 23 sata.

Organizator manifestacije je udruga Vinoljupci koja od 2014. godine aktivno djeluje na promicanju vinske kulture i turizma. Vinoljupci su do sada organizirali ukupno sedam open-air vinskih festivala, te brojna manja vinska događanja i susrete s ciljem kreiranja vinskog identiteta Zagreba i promicanja vinske kulture na neformalan i zabavan način.

“Nakon što smo u srpnju 2014. organizirali prvi open-air festival, postalo nam je jasno kako smo pogodili pravu nišu”, pojasnila je Irena Lučić, voditeljica projekta Vinoljupci.

“Želja nam je bila napraviti manifestaciju lišenu formalizma, a koja ipak poštuje vinske standarde i potiče potrošače na edukaciju o vinu. Taj, kao i sve naredna manifestacije organizirali smo s ciljem da hrvatska vina i vinare približimo novoj vinskoj publici. Shvatili smo da generacija mladih potrošača izuzetno respektira hrvatska vina te da je željna edukacije i druženja, ali na ponešto drugačiji – urban, opušten i neformalan način. Takav pristup, u kojem su svi dobrodošli, neovisno o vinskoj stručnosti i predznanju, provlači se kroz sve naše aktivnosti.”