Prezentacija vina nagrađenih na prestižnom natjecanju Decanter 2020.

Foto: Sandra Brambilla

Biti na ovoj zanimljivoj prezentaciji i kušati nagrađena vina bilo je iznimno iskustvo, kako za nepce tako i za duh jer „duša bez vina kratkog je daha“

Piše: Sandra Brambilla

U organizaciji udruge WOW (Women on wine – Žene i vino) koja iduće godine obilježava 10 godina svojega djelovanja, održana je prezentacija vrhunskih vina iz četiri hrvatske vinarije, koja su osvojila priznanja na najprestižnijem svjetskom natjecanju vinara Decanter 2020.

Prezentacija je održana u Rooftop Lateralu , prostoru na 26.-tom katu nebodera u Strojarskoj ulici s kojega se pruža predivan pogled na Zagreb.

Ove godine su domaći vinari iz različitih vinskih regija bili uspješniji nego prošle godine. Iz Londona s Decantera 2020. vratili su se u Hrvatsku donijevši 226 priznanja; 3 platinaste, 11 zlatnih, 68 srebrnih i 88 brončanih medalja te 56 priznanja.

Kušanje i prezentacija nagrađenih vina protekla je uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a događanju je nazočilo 30-ak ljudi uključujući vinare, osoblje, novinare, ljude iz vinske struke, WOW-ice i zaljubljenike u vrhunsku kapljicu.

Prisutne je pozdravila članica WOW udruge, poduzetnica i  vlasnica Rooftop Laterala Ana Lisak koja se pobrinula za ukusne zalogaje kako bi uživanje u degustaciji vina bilo potpunije.

Predstavljanju vinara pridružile su se članice udruge WOW koje su, uz Anu Lisak, zaslužne za organizaciju ovoga željno iščekivanog događaja, u godini kada su smanjena događanja zbog epidemije uzrokovane koronavirusom.

Bile su tu art direktorica Udruge Vlasta Pirnat i vrsna poznavateljica vina i vinske scene Manuela Maras .

Mladi enolog iz Novog Marofa Luka Košćak koji je brusio svoje znanje i iskustvo kod Tomislava Bolfana pokrenuo je prije nkoliko godina i svoju vinariju. Prisutni su uživali u njegovom pjenušcu „2607“ koji je dobio naziv po datumu rođenja njegove kćeri, etiketiranom kao blanc de noir, proizvedenom isključivo od sorte Pinot noir te Sauvignonu blanc iz 2019. godine koji je u Londonu osvojio srebrnu medalju na Decanter natjecanju.

Slijedeći vinar Sanjin Pilato čije se poljoprivredno gospodarstvo nalazi u selu Lašići u Istri, predstavio se sa svojom Malvazijom Istarskom iz 2019. godine, žuto-zelene boje koja odiše svježinom i pitkošću koju pružaju umjerene kiseline i ugodne cvjetno-voćne note za koju je osvojio zlato u Londonu, te Malvazijom Istarskom Sur lie iz 2016. godine; nakon berbe, grožđe je fermentiralo u drvenim bačvama te je kasnije na vlastitim kvascima odležavalo u kombinaciji novih i rabljenih barrique bačvica.

Vino karakterizira slamnato žuta boja i intenzivan, fin i ugodan miris na vaniliju i tipičnu malvazijinu notu cvijeta bagrema. Vinar Robert Kopjar čija se vinarija nalazi u Novom Marofu, a vinogradi u Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji predstavio nam je vina koja nastaju iz grožđa uzgojenog na ekološki način.

Prisutne je oduševila Graševina iz 2019. godine za koju je osvojio srebrnu medalju i Chardonnay iz 2017. godine za kojega je osvojio broncu.

Istarska vinarka Vesna Belir Cattunar predstavila nam je vino Nonno 4 Terre iz 2015. godine, a to je Malvazija koja je osvojila platinu u Londonu, u okviru projekta 4 Terre (4 različita tipa tla karakteristična za zapadnu Istru-siva, crna, crvena i bijela zemlja) te Teran Kappi koji svoju intenzivnu crvenu boju duguje procesu dugotrajne maceracije.

Vinari su nagrađeni pljeskom, a cjelokupan dojam upotpunio je umjetnik Orlan svirajući na gitari.

Biti na ovoj zanimljivoj prezentaciji i kušati nagrađena vina bilo je iznimno iskustvo, kako za nepce tako i za duh jer „duša bez vina kratkog je daha“.

S nestrpljenjem isčekujemo neku novu, buduću prezentaciju vina jer su „u bačvi vina skrivena mnoga čuda“.