NOVI HRVATSKI FILM: Ako želite pogledati recentne domaće uspješnice, ovo je prava prilika

NOVI HRVATSKI FILM: Ako želite pogledati recentne domaće uspješnice, ovo je prava prilika
Foto: Press

Ljubiteljima filma ovih se dana pruža se sjajna prilika za gledanje recentnih domaćih filmskih uspješnica Comic Sans, Osmi povjerenik, Srbenka, Uzbuna na zelenom Vrhu i Aleksi.

U kinu Kinoteka, naime, od srijede, 21. studenog pa do petka 1. prosinca gledamo program recentnih domaćih naslova Novi hrvatski film.

U prvom filmu iz programa Novi hrvatski film, komediji Comic Sans u režiji Nevija Marasovića u srijedu, 21. studenog gledamo ljubavne zgode i nezgode Zagrepčanina Alana (Janko Popović Volarić), uspješnog dizajnera koji se baš ne može pohvaliti odnosima sa svojim bivšim djevojkama. Iznenadno putovanje na Vis u društvu simpatičnog i opuštenog oca Brune (Zlatko Burić – Kićo) prisilit će Alana i Brunu da kroz niz što humornih što dramatičnih situacija preispitaju svoje odnose, a prije svega navest će Alana da preispita vlastite prioritete.

U četvrtak, 22. studenog na repertoaru je Osmi povjerenik, ekranizacija istoimenog hrvatskog bestselera pisca Renata Baretića i hrvatski kandidat za nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Radnja gledatelje vodi na Trečić, najudaljeniji naseljeni otok na kojem nema interneta ni signala za mobitel. Junak Siniša Mesjak, arogantan je i ambiciozan političar u usponu, koji je zbog umiješanosti u skandal imenovan povjerenikom vlade RH na Trečiću, sa zadatkom organiziranja lokalnih izbora. Predhodnih sedam povjerenika u tome nije uspjelo.

Jedini dokumentarni film u programu je Srbenka Nebojše Slijepčevića koji je svoj sjajan festivalski put započeo na prestižnom festivalu Visions du Réel, te je među ostalim nagrađen Srcem Sarajeva i Nagradom publike za najbolji dokumentarni film na Sarajevo Film Festivalu i posebnim priznanjem Motovun Film Festivala.

U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena djevojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec. Četvrt stoljeća kasnije redatelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja kazališnu predstavu o tom slučaju. Kazališne probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Srbenku gledamo u petak, 23. studenog.

Subotnja matineja donosi najgledaniji hrvatski film 2017. godine, Uzbunu na Zelenom Vrhu u režiji Čejen Černić. Dječja detektivska pustolovina prati uzbudljive događaje u životu Ratka Milića – Koka prije njegova preseljenja u Zagreb. Koko i njegovi prijatelji provode ljetne praznike igrajući se na obalama jezera uz idilični Zeleni Vrh. Tu prazničku idilu iznenada narušava niz misterioznih pljački i razbojstava počinjenih pod okriljem noći. Kao i uvijek, Koko i prijatelji odlučuju malo uskočiti odraslima i uzimaju stvari u svoje ruke.

Aleksi, dugometražni prvijenac Barbare Vekarić s Tihanom Lazović u glavnoj ulozi prikazuje se u subotu, 24. studenog. Aleksi je 28-godišnjakinja koja nakon završetka studija ne uspijeva pronaći posao, pa je prisiljena vratiti se pod roditeljski krov. U pokušaju da odagna dosadu, Aleksi bježi od odgovornosti i upušta se u avanture s nekoliko muškaraca: američkim fotografom Christianom, lokalnim glazbenikom Goranom i starijim slovenskim plejbojem Tonijem.

Program Novi hrvatski film traje sve do kraja studenog, a uz već spomenute, uključuje filmove Goran Nevija Marasovića, Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića, Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić i Zvizdan Dalibora Matanića.