Vina Sosich predstavljena u Češkoj besedi u Zagrebu

Foto: Marko Čolić

U sklopu tradicionalnog događanja pod nazivom “Vrijeme je za…” u organizaciji Vjekoslava Madunića, ovaj put predstavljena su vina vinarije Sosich predstavnicima medija, vinskim znalcima i entuzijastima, ugostiteljima i ostalim zaljubljenicima u vinsku kapljicu, u prostoru Češke besede u Zagrebu.

Vinarija Sosich iz Lašića u neposrednoj blizini Vižinade proizvodi “vina s dušom”. Naime, od djeda Giorgia, Adriano Sošić je preuzeo brigu o vinu i vinogradu kao enolog i vlasnik vinarije uz svesrdnu pomoć supruge Ive Sošić i majke Marčele Sošić koja izrađuje izvrsne likere. Maslinova ulja i likere također nude na tržištu.

Uz Adriana, iskusan sommelier Darko Lugarić uveo nas je u svijet Sosich vina. Kušali smo redom Pjenušac Vallis Vitae (charmat metoda), Malvaziju premium 2022., Malvaziju premium 2021., Malvaziju Pregiatu 2017., Rose merlot 2021., Teran di nonno Giorgio 2017., Merlot Silva aurea 2017. i šećer na kraju Terannino 2019. Upoznata s vinima Sosich koja se ne zaboravljaju, prvi put sam kušala pjenušac, kao i Terannino koji nije sladak, a miris je opojan i podsjeća na božićne blagdane. Ne iznenađuje da su za svoja vina nagrađeni brojnim nagradama i „zlatima“. (Sandra Brambilla).

Slijedi službeno priopćenje:
U Zagrebu je predstavljena vinarija Sosich iz Lašića kraj Vižinade. Ovo je još jedna od vinarija u kojoj uzgoj vinove loze datira od 1850-tih. Adriano Sošić je prije 15-ak godina zajedno sa svojom obitelji, majkom Marčelom i suprugom Ivom, krenuo u profesionalne vode nakon završene Poljoprivredne škole u Poreču koja je dala mnoge poznate vinare u Istri i cijeloj Hrvatskoj. Na 8 hektara u svome vlasništvu u Lašićima na pretežito crvenoj zemlji (Ćuki, Piante, Boška, Rupa…) i još oko 5 u zakupu, u dobroj godini proizvede oko 70000 litara vina. Oko 60% je pod malvazijom, 30% teran, 5% muškat otonel te manje površine merlota, cabernet sauvignona i chardonnaya. Za svoja vina osvajao je i nagrade, a žiriji na Vinistri su prepoznali vrijednosti La Pregiate 2017. zlato, i Terana di nonno Giorgio 2017. srebro. Osim na kućnom pragu imaju organiziranu prodaju na nekoliko mjesta u Istri: Funtana, Vrsar, Tar.

Na predstavljanju smo imali priliku kušati pjenušac Vallis Vitae (rađen charmat metodom), tri malvazije 2017., 21. i 22., rose merlot 2021. Teran di nonno Giorgio 2017. i poluslatki liker Terannino 2019. (teran, borovnica, med, rakija).

Foto: Marko Čolić

La Pregiata 2017. 13% alkohola je odležana malvazija; hladna maceraracija 4-5 dana, a onda je ostalo na talogu u inoxu još 6 mjeseci. Podizanje taloga dalo je ovoj malvaziji kremoznost i punoću. Kada je punjena u boce odležala je još dvije godine te je na tržištu od 2022. Ovdje se osjeti fini balans mirisa i okusa. Vino je živo, ekstraktno, zaokruženo sa potencijalom starenja. Grožđe je brano sa pozicija na zapadnoj, cijeli dan osunčanoj strani u vinogradima starim oko 45 godina. Uz ovo vino sommelier Darko Lugarić preporučio je klasnu bijelu ribu s roštilja, teletinu pod pekom ili rolanu u pećnici…Vino je nagrađeno zlatom na Vinistri prošle godine. Na Vintage predstavljanju malvazija u Esplanadi sredinom ožujka bilo je u samom vrhu interesa vinskih profesionalaca.

Foto: Marko Čolić

Teran di nonno Giorgio 2017. 13 % alkohola 6.2 kiseline, grožđe iz vinograda starih od 20-25 godina gdje je napravljena zelena berba, macerirano je 12 dana, zatim stavljeno u francuski barik pune dvije godine. Nakon punjenja u boce vino je odležalo još dvije godine prije izlaska na tržište. U mirisu i okusu osjeti se višnja u čokoladi, džem od višnje, boja zečje krvi sa svim tipičnim karakteristikama terana. Tanini su ovdje nježniji ako ih uspoređujemo s našim plavcima. Teran je elegantno, pitko vino svoga istarskog podneblja i upravo je ondje omiljeno kod vinara i ljubitelja vinske kapljice. Ovo vino ima još potencijal starenja i zapravo je šteta da zbog tržišta terani izlaze vani najvećim dijelom nakon samo dvije godine odležavanja. Isto smo konstatirali i za Sošićevu mladu malvaziju 2022. koja neminovno zbog tržišta izlazi početkom srpnja, a pravo vrijeme bi bilo godinu dana kasnije.

Merlot Silva aurea 2017. 13.7 % alkohola i 7.5 kiseline je po općoj ocjeni u radionici ipak za nijansu bilo najbolje vino ispred dva već spomenuta. S velikim potencijalom starenja, visokom kiselinom i dobro posloženim parametrima gdje je relativno visoki alkohol odlično uklopljen. Grožđe je macerirano 10-12 dana, a zatim stavljeno u medium paljeni barik francuskoga hrasta 2 godine. Po riječima vinara Sošića, merlot brzo nakuplja šećere, nije toliko zahtjevan u vinogradu poput spominjanog terana i ako je posao dobro odrađen u vinogradu rezultat je vrlo dobro ili odlično vino. To je slučaj sa Silvom aureom koju ćemo moći kušati još godinama kao vino u formi ali ga nažalost malo ima.

Foto: Marko Čolić

Završno vinarija radi čak 14 proizvoda (slatki, poluslatki likeri, rakija) na bazi komovice. Kom od različitih sorti, jasno najviše malvazije, koji upotrebljavaju nije stisnut do kraja u preradi. Terannino koji smo probali se najbrže napravi. Na nedavnom lokalnom festivalu u Balama ovaj terannino je bio među prva tri. Cijela priča zaokružena je vrhunskim extra djevičanskim maslinovim uljem (istarska bjelica,buža, pendolino i leccino). Dobra priča o mladom vinaru i njegovim vinima će u idućim godinama sve više dobivati na važnosti u cijeloj Hrvatskoj, čulo se na vinskoj prezentaciji.