Iz BiH u Hrvatsku pokušao unijeti suho meso i cigarete, sada mora platiti 1.650 eura kazne ili ići u zatvor

Ilustracija | Foto: MUP

Kao članica Europske unije, Republika Hrvatska ne dopušta unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda na svoj teritorij izu zemalja koje nisu članice EU.

Iako se građani stalno upozoravaju da je strogo zabranjeno prenošenje svježeg mesa ili suhomesnatih proizvoda, kao i prenošenje mliječnih proizvoda, voća i povrća preko granica Europske unije, dio njih ne zna ili se ne osvrće na ova upozorenja i plaćaju velike kazne.

Tako je, piše portal GP Maljevac, na granični prijelaz Stara Gradiška došao je vozač koji je u vozilu imao 7,5 kilograma suhog mesa i 680 cigareta (34 kutije).

Budući da tu robu nije prijavio cariniku, ona je oduzeta, a vozač je kažnjen s 1.650 eura.

Na obrazloženju je navedeno i upozorenje da će, ako ne bude plaćena na vrijeme, novčana biti zamijennjena mjerom zatvora.

Da ponovimo, nije dozvoljen unos mesa, mlijeka, mliječnih proizvoda, voća i povrća iz trećih zemalja (BiH, Srbija, Crna Gora itd.), a dozvoljen je unos do 20 kg ribe, školjki i proizvoda od ribe, do 2 kg mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe, do 2 kg hrane za kućne ljubimce, do 2 kg ostale hrane kao što je med, žive školjke i puževi i do 125 grama kavijara ili drugih proizvoda zaštićenih vrsta. Dozvoljeno je unijet i dvije kutije (40 komada) cigareta i litru alkoholnih pića, podsjeća portal GP Maljevac, na granični prijelaz Stara Gradiška došao je vozač koji je u vozilu imao 7,5 kilograma suhog mesa i 680 cigareta (34 kutije).