Tomislav Žigmanov posjetio Napretkov kulturni centar u Zagrebu

Tomislav Žigmanov posjetio Napretkov kulturni centar u Zagrebu
Foto: NKC

Sudjelujući na manifestaciji Noć knjige, pisac Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i jedini predstavnik Hrvata u Parlamentu Srbije, posjetio je Napretkov kulturni centar u Zagrebu.

U razgovoru s predsjednikom Centra prof. dr. Draženom Vikić-Topićem i suradnicima Slavicom Mijić Lukač, Goranom Štrbcom i Marijom Miloševićem upoznao je domaćine o položaju Hrvata u Srbiji kao i s aktualnom kulturnom i političkom situacijom Srbije.

Tomislav Žigmanov posjetio Napretkov kulturni centar u Zagrebu
Foto: NKC

Ovo nije prvi put da književnik Tomislav Žigmanov surađuje s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak. Još 2005. godine Tomislav Žigmanov bio je jadan od sudionika velikoga simpozija u Zagrebu koji je HKD Napredak organizirao povodom obilježavanja 30 godina od smrti velikog hrvatskog književnika i nobelovca Ive Andrića.

Kroz razgovor dotaklo se i pitanje mogućnosti obnove rada podružnica HKD Napredak u Srbiji. Poznato je da je Napredak još 1923. imao vrlo jaku podružnicu u Subotici koja nakon ukidanja Napretka 1949. godine više nije obnovljena. Razmatrana je i suradnja s drugim institucijama Hrvata u Srbiji kroz realizaciju različitih projekata koji bi pomogli boljem kulturnom položaju Hrvata u Srbiji i doprinos cjelokupnoj hrvatskoj kulturi.

Dogovoreno je da se organizira posjet Hrvatima u Vojvodini i predstavili djelovanje Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Mario Milošević

Komentari