VIKEND AKCIJA PU ZAGREBAČKE: Evo koliko je vozača zatečeno u prekršaju i kakve su im kazne određene

Foto: MUP

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici su tijekom proteklog vikenda utvrdili 457 prometnih prekršaja, objavila je PU zagrebačka.

Tijekom vikenda, od 16. do 19. lipnja 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća, stoji u priopćenju.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 457 prometnih prekršaja, od čega 44 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 173 prekršaja nepropisne brzine, 65 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 19 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 12 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 141 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

U subotu, 17. lipnja 2023. oko 23.20 sati u Ivanić-Gradu u Savskoj ulici je 33-godišnjak pod utjecajem alkohola (2,36 g/kg) upravljao teretnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka. Zbog navedenoga je isključen iz prometa te mu je privremeno na rok od 12 sati oduzeta vozačka dozvola dok će mu biti izdan Prekršajni nalog. Osumnjičeni 33-godišnjak je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

U subotu, 17. lipnja oko 22.55 sati u Jastrebarskom u Ulici Vladka Mačeka je 42-godišnjakinja pod utjecajem alkohola (1,75 g/kg) upravljala osobnim automobilom marke VW zagrebačkih registarskih oznaka. Zbog počinjenog prekršaja je odvedena na sud gdje joj je određena zaštitna mjera i izrečena novčana kazna.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno šest osoba – test negativan, a jedna osoba je odbila testiranje.

Od 44 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod šest vozača (13,6%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je pet mladih vozača (11,4%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, šest osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i pet osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.