VIDEO: General Kundid preuzeo dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga

General Kundid preuzeo dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga
Foto: MORH/ F. Klen

Svečana primopredaja dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske između admirala Roberta Hranja i general-pukovnika Tihomira Kundida održana je danas u Domu Hrvatske vosjke “Zvonimir” u Zagrebu.

Na svečanoj ceremoniji primopredaje dužnosti predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović predao je stijeg Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske novom načelniku Glavnog stožera OSRH general-pukovniku Tihomiru Kundidu.

Dosadašnji načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj u svom obraćanju zahvalio je na povjerenju koje mu je bilo ukazano kao načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH istaknuvši kako su mu posljednje četiri godine bile dinamične i zanimljive te kako su prije svega, učinjeni brojni iskoraci po pitanju razvoja Hrvatske vojske.

“Posebno bih zahvalio svima koji su mi pomogli u mojoj vojničkoj karijeri, hvala mojim suradnicima u Kabinetu načelnika i svim pripadnicima Oružanih snaga i Ministarstva obrane koji su mi pružili podršku i potporu u mom radu”, rekao je admiral Hranj.

Svom nasljedniku, generalu Kundidu admiral Hranj poželio je sreću i uspjeh u obnašanju mandata kazavši kako vjeruje da će biti još “bolji, jači i brži”. Također, poručio je kako je generalu Kundidu potrebna podrška i suradnja sa cijelim obrambenim sustavom: “U današnjoj prigodi želim vam poručiti kako je generalu Kundidu za obnašanje ove dužnosti potrebna potpora cijelog sustava, podržavajte ga u obnašanju svih dužnosti i zadaća koje ga očekuju”.

Na kraju, admiral je posebnu zahvalnost uputio svojoj obitelji poručivši: “Posebno hvala mojoj obitelji, mojim kćerima i mojoj supruzi, sada je vrijeme za neke druge prioritete i zadaće”.

Ovom prigodom, predsjednik Republike uručio je admiralu Robertu Hranju Velered kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Hrvatske vojske, te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama oružanih snaga Republike Hrvatske.

Novi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general Tihomir Kundid preuzevši novu dužnost zahvalio je predsjedniku Republike i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga, predsjedniku Vlade i potpredsjedniku Vlade i ministru obrane na ukazanom povjerenju za obnašanje ove časne i odgovorne dužnosti.

“Ovo je najznačajniji trenutak u mojoj vojničkoj karijeri i za mene je ovo osobita čast, veliki izazov i još veća odgovornost”, istaknuo je načelnik GS OSRH. Govoreći o prioritetima u mandatu, general Kundid naglasio je: “Razina ambicije Oružanih snaga mora biti prije svega na razvoju sposobnosti obrane nacionalnog teritorija, a potom na ispunjavanje zahtjeva koji proizlaze iz obveze članstva u NATO-u.

Naša obveza po pitanju ciljeva sposobnosti i dalje mora biti u središtu našeg interesa”, nastavio je general Kundid te kazao kako Hrvatsku vojsku i u budućnosti očekuje razvoj njezinih sposobnosti.

“Oružane snage trenutno se nalaze u fazi značajnog opremanja i modernizacije i to nam mora biti i dalje apsolutni prioritet”, naglasio je general-pukovnik Tihomir Kundid.

Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Nathalie Rayes uručila je američke zastave admiralu Hranju i generalu Kundidu te je zahvalila admiralu Hranju na izvrsnoj suradnji, a generalu Kundidu poželila uspjeh na novoj odgovornoj dužnosti.

Svečanosti su uz izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića i pripadnike Oružanih snaga nazočili predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur, predstavnici Vlade Republike Hrvatske i ministarstava, saborski zastupnici, vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan, umirovljeni general Ante Gotovina i drugi umirovljeni generali i admirali te drugi visoki državni i vojni dužnosnici, veleposlanici, predstavnici civilnih institucija i ostali.

Biografija načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga

General-pukovnik Tihomir Kundid rođen je 1969. godine u Varaždinu. Završio je Fakultet strojarstva te poslijediplomski studij na Fakultetu organizacije i informatike, Sveučilišta u Zagrebu. Završio je Naprednu časničku školu kao najbolji polaznik, Zapovjedno-stožernu školu, Ratnu školu “Ban Josip Jelačić” i Canadian Forces Language School.

U obranu Republike Hrvatske dragovoljno se uključio u prosincu 1990., a 1991. postaje pripadnik Specijalne policije MUP RH. Nakon toga ulazi u sastav 2. gardijske brigade “GROMOVI” gdje ostaje do 2007. godine. U 2. gardijskoj brigadi obnašao je niz odgovornih i zapovjednih dužnosti.

Tijekom svoje karijere za profesionalno izvršavanje zadaća i ostvarene iznadprosječne rezultate u radu više puta je pohvaljivan i nagrađivan te odlikovan nizom odličja: Spomenicom Domovinskog rata, Spomenica domovinske zahvalnosti za 5 i 15 godina, Redom hrvatskog pletera, Redom hrvatskog trolista, Redom bana Josipa Jelačića, Redom Nikole Šubića Zrinskog i medaljama “Bljesak”, “Oluja” i “Iznimni pothvati”, “Zlatnom medaljom Hrvatske vojske” te “Medaljom za pomoć civilnim institucijama”.