Veliki uspjeh na međunarodnoj izložbi sira u Austriji

Poljoprivrednica Romina Zadravec – predsjednica Udruge malih sirara Zagrebačke županije ujedno i predsjednica Saveza svih udruga malih sirara RH osvojila je na prestižnoj međunarodnoj izložbi sira u Austriji za svoj kuhani sir zlatnu medalju.

nagrade_sir_1

Ovom uspjehu značajno je doprinijela Savjetodavna služba, odnosno kolegica Anđelka Pejaković koja je organizirala odlazak Romine Zadravec i Matije Šestaka iz Zagrebačke županije na izložbu i već više od 6 godina ih stručno savjetuje i pomaže rad njihove Udruge.

Käsiade – 12. Međunarodna izložba sira: već dvadesetčetvrtu godinu zaredom organizira Udruženje sirara i stručnjaka u mljekarstvu iz Innsbrucka. Ovo je jedna od najznačajnijih izložbi sira u Europi. Na ovoj se izložbi posebno strogo ocjenjuje okus i tekstura sira.
Käsiade je ove godine od 6. – 8. 11. održana u Hopfgartenu.

Uz Rominu Zadravec na izložbi je sudjelovao i Matija Šestak iz Plešivice sa svojim polutvrdim sirom s tartufima.

Ove je godine na izložbi sudjelovalo 132 proizvođača s 409 vrsta sireva.

Proizvođači su došli iz 11 država: Austrija, Švicarska, Hrvatska, Italija, Bosna i Hercegovina, Slovačka, Mađarska, Španjolska, Nizozemska, Njemačka i Finska.

Međunarodni ocjenjivački žiri brojao je 42 člana. Predsjednik žirija bio je dr. Klaus

Dillinger iz Njemačke, koji je izjavio da se ove godine posebna pažnja kod ocjenjivanja posvetila okusu, elastičnosti tijesta i izgledu sira. Da bi sir zavrijedio jednu od medalja, nije bilo dovoljno da je bez greške, nego je još morao pokazati i poseban karakter i dopadnost.
Nakon strogog ocjenjivačkog postupka 69 sireva je pozlaćeno, 60 je dobilo srebrnu i 30 brončanu medalju, tako da je 38 % sireva dobilo jednu od medalja, a samo 16 % zlatnu.

Od 120 vrsta sireva u grupi sireva iz malih obiteljskih sirana, gdje su bili razvrstani sirevi od Romine i Matije, samo je njih 18 dobilo zlatnu medalju, 16 srebrnu i 2 brončanu.

Na izložbi se dodjeljuje „Peak of Quality“ nagrada za ukupno najbolji sir, koju je ove godine osvojio AOP Ementaler, Switzerland, iz sirane Oberwil, sirar Beer Jakob.

Na izložbi se još dodjeljuju i posebna nagrada za inovativni sir te nagrada medija.

Više informacija na: www. fachleuteverband.at

Osim sudjelovanja na izložbi putovanje je bilo obogaćeno i posjetom sirani „Learner“ vlasnika Stefana Köhla u Deutschnofenu, Južni Tirol, Italija te farmi krava Johanna Schipflingera u Itteru, Tirol, Austrija.

nagrade_sir_2