Bandić nudio 22,5 milijuna kuna jamčevine, sudac rekao da je 15 dovoljno

Zdenko Posavec, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu, pustio je Milana Bandića da se brani sa slobode. Prema neslužbenim informacijama, Bandiću je prihvaćena jamčevina od 15 milijuna kuna.

milan_bandic_2

Bandić je za jamčevinu nudio čak 22,5 milijuna kuna, ali sud je zaključio da je 15 milijuna dovoljno.

Uvjerljivo je to najveća jamčevina ikad prihvaćena pred hrvatskim sudovima. Dosadašnji rekorder bio je Ivo Sanader, čiji su prijatelji založili svoje nekretnine kako bi se skupilo 12,5 milijuna kuna jamčevine.

I Bandić će jamčevinu položiti u nekretninama. Ranije je Bandić ponudio jamčevinu u iznosu od 5,8 milijuna kuna, također u nekretninskoj protuvrijednosti; svoju kuću trebao je založiti Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik. Zasad nije poznato u čijem su vlasništvu nekretnine koje Bandić želi položiti kao jamčevinu.

Bandiću je sud izrekao i mjeru opreza kojom mu je zabranjeno obavljanje djelatnosti. To znači da se Bandić neće vratiti na posao, odnosno da gradonačelničke dužnosti ne može obavljati sve dok postoje optužbe protiv njega. Uskok ima pravo žalbe na ovu odluku, tako da će Bandić ostati u Remetincu dok odluka o puštanju iz pritvora ne postane pravomoćna.

Uskok ima tri dana za žalbu, o kojoj zatim opet odlučuje Županijski sud. Za očekivati je da će Bandić i suoptuženici na slobodu izaći idućeg tjedna.