Studenti agronomije uče na uspješnim obiteljskim gospodarstvima

U četvrtak od 9:00 do 13:00 h u sirani Kusanovec studenti Agronomskog fakulteta s prof. Kalitom održali su praktikum, a tom prilikom su mogli naučiti kako se radi polutvrdi, kuhani, svježi sir, te jogurt i voćna sirutka.

studenti_mljekara

Studenti Agronomskog fakulteta ali i polaznici edukacija za odrasle prekvalifikacije za sirar/mljekar povremeno imaju praktičnu nastavu u ovoj sirani, a budući agronomi su jučer učili raditi polutvrdi sir, voćnu sirutku, jogurt a uspješna suradnja sa profesorom Kalitom, redovni profesorom na Zavodu za mljekarstvo traje već sedam godina.

U malenom mjestu Kusanovec nedaleko od Dugog Sela na istočnom djelu Zagrebačke županije nalazi se sirana “Kusanovec”. Stogodišnju obiteljsku tradiciju proizvodnje domaćih sireva nastavlja sljedeća generacija naraštaja deveteročlanog obiteljskog gospodarstva “Zadravec”. Kao proizvođač Obiteljska Sirana Kusanovec sudjeluje u projektu “Očuvanje proizvodnje zagrebačkog svježeg kravljeg sira i vrhnja” i promociji robne marke “Zagrebački friški kravlji sir ZG Sirek” pod stručnim vodstvom Udruge ZG SIREK.

Nedavno je sirana Kusanovec je na 12. internacionalnoj izložbi sireva u Austrijskom Tirolu (Hopfgarten-u) dobila prvu nagradu za poznati Kusanovečki kuhani sir. Ova nagrada sa prestižnog Europskog natjecanja u kvaliteti sireva još je jedna potvrda tradicionalne kvalitete i velikog ulaganja u gospodarstvo i proizvodnju.

Romina Zadravec koja je pokretačka sila u sirani je ujedno i predsjednica malih sirara Zagrebačke županije te predsjednica svih udruga malih sirara Hrvatske i jednako ozbiljno i odgovorno pristupa i tom poslu i onom na svom obiteljskom gospodarstvu. Proizvodnja sira u njezinoj je obitelji 100-godišnja tradicija. Paletu proizvoda su s vremenom proširile Romina i njezina sestra Melita koja je desna ruka u obiteljskom poslu.

Završila je tečaj za mljekare i sirare, a potom krenula i na FBA program na Ekonomskom fakultetu, koji uključuje specijalističku edukaciju za poljoprivrednike a suradnja sa Agronomskim fakultetom još jedan korak u smjeru usavršavanja.

Sirarstvom se ozbiljno počela baviti 2008. godine kada se sa željom da pokrene vlastitu siranu javila na natječaj Ministarstva poljoprivrede i uspjela dobiti sredstva za uređaje koji su joj bili potrebni. Danas OPG Zadravec proizvodi razne vrste mliječnih proizvoda koje sestra Melita prodaje svakodnevno na tržnici u Dubravi, a pod imenom ZG Sirek, koje uključuje sedam sirara, neki od njih se prodaju i na zagrebačkim tržnicama Utrine, Špansko i Jarun.