Velika Gorica izrezbarena od drva, u svom podrumu čuva je Josip Gršetić

Sigurno ste u gradu Zagrebu primijetili maketu grada od lijevane bronce koja je izložena u blizini Trga, tamo gdje je svi mogu vidjeti. Jeste li znali da i Velika Gorica ima svoj prikaz u malom?

velika_gorica_maketa

Gospodin Josip Gršetić u podrumu čuva nešto zaista vrijedno, nešto u što je uložio mnogo truda, brige i pažnje, a sve to kako bi zaboravio na probleme, piše portal VGdanas.

Iz tog je razloga počeo izrađivati maketu Velike Gorice, a ona, nažalost, već osam godina stoji u podrumu obiteljske kuće.

Mjerenje korakom i brojanje stupova

Kako ne bi mislio na probleme i da skrati vrijeme, gospodin Gršetić počeo je raditi maketu grada Velike Gorice i na njoj je radio četiri mjeseca. Sitne kućice od hrastovine nevjerojatno su precizno napravljene, a na toj se maketi mogu vidjeti i Muzej, Pučko otvoreno učilište, Trg Stjepana Radića i sve drugo što se 2006. godine nalazilo u našem gradu.

– Ja sam tražio nacrte, plan Gorice, ali u ono vrijeme ništa nisu imali tako da sam sve udaljenosti mjerio kroz korake. Znao sam ići pješke gradom i mjerio korake, a znao sam i brojati stupove od rasvjete. To sam na kraju pretvarao u crtež, tlocrt – rekao je Gršetić koji je završio strojarstvo, ali i tehničku školu za tokara i oduvijek je volio raditi s drvetom.

Korak po korak, nastao je crtež cijeloga grada na temelju kojega je nastala maketa.

– Znao sam ići i autom i gledao kako su ulice raspoređene, kuće, nešto mi je ostalo u sjećanju, i samo je na kraju tebalo naći koliko je to u metraži, koliko je dugačko. Na maketi jedino nedostaje mali dio Plesa i nisam uspio uhvatiti dio prema željezničkom kolodvoru – nadodaje.

Za cijelu maketu, koju je gospodin Gršetić sam i obojao, bilo je potrebno četiri mjeseca, a nekada je znao raditi od ranog jutra do kasno u noć.

– Ja sam znao poslije doručka otići u podrum, pa dok sam izrezao ovo pa ono, pa izšmirglao, svaku kućicu sam radio po jednom omjeru, po tlocrtu, dužine, širine, razlika je bila u visini. Problem su mi bila drveća, isprva nisam znao od čega da napravim drveće i na kraju su mi poslužile čačkalice za deblo, a krošnje su komadići spužve – rekao je.

Puno truda, ali i velikog zadovoljstva

Maketa grada Velike Gorice, koja je duga 120 cm i široka 80 cm za sada boravi u podrumu, a gospodin Josip nada se kako će uskoro pronaći mjesto na kojem će je moći vidjeti i Velikogoričani.

– Meni nije bilo bitno vrijeme, ja sam ga imao na pretek, meni je bilo zadovoljstvo to napraviti, možda će jednom netko i poželjeti to vidjeti i uzeti – rekao je Gršetić nadodavši kako je osim te izradio maketu izletišta Ključić brdo koju je obitelj Matković čuvala u restoranu.

Iako se prestao baviti takvim radovima te sada uglavnom pomaže ženi i uređuje dvorište, Gršetić kaže kako u planu ima još jedan rad koji će također biti vezan uz naš grad. Planira izraditi dubinski rez velikogoričkih građevina što će vjerojatno biti zgodan suvernir za sve koji odluče navratiti u Veliku Goricu.

Dok čekamo na to, nadamo se da će maketa Josipa Gršetića, koja je skoro ostala zaboravljena u mračnom kutku podruma, što prije biti izložena na nekoj izložbi gdje će je svi moći vidjeti.