Valentina Aščić u Pekingu je ispisala povijest hrvatskog brzog klizanja

Foto: Press

Nastupom u utrici na 500 metara na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu hrvatska brzoklizačica Valentina Aščić ispunila je svoje sportske snove i ispisala povijest hrvatskog sporta.

Ona je prva hrvatska brzoklizačica koja je nastupila na Zimskim olimpijskim igrama!

Valentinina je nakon utrke otkrila kakvi su njeni dojmovi, kako je ona sve to doživjela.

“Dolazim u heat box pred utrku, osjećaj je prečudan. Cure koje sjede i spremaju se su svjetska elita, neke već po treći put na olimpijskim. Vrtim film kako sam uopće dospjela tu, razmišljam o samim kvalifikacijama. Shvaćam da je moja šansa u startu, napraviti što bolji start, zauzeti bar treću poziciju nakon prvog kruga i probati izboriti prolazak vremenom. Izlazim na led s nekim nadrealnim osjećajem osvrćući se oko sebe, znam da je važno opustiti se i zanemariti gdje se nalazim. Na liniju starta uspijevam doći u totalnom fokusu na samu reakciju na start. Dajem sve od sebe na prvoj ravnini i nakon zavoja završavam treća nakon čega je francuskinja i pala. Ostala sam s malim razmakom koji je bio neuhvatljiv. Pokušavala sam ubrzati no osjećaj na ledu je bio prečudan i kao da sam usporavala. Istina, imala sam samo zagrijavanje na njemu, niti jedan odrađeni trening… Na kraju utrke bilo me strah i vidjeti vrijeme, no ispostavilo se da i nije toliko loše. Sa klizališta odlazim s osmijehom na licu, znajući da je 23. mjesto nešto veliko”, rekla je Valentina Aščić.

Zbog pozitivnih PCR testova morala je nekoliko puta odgađati polazak za Peking, čak je i nastup u ovoj disciplini bio doveden u pitanje. Nije bilo vremena za pripreme i treninge, prvi izlazak na led u Pekingu bio je na dan utrke.

Osvojenim 3. mjestom u svojoj skupini i trenutno 23. u ukupnom poretku, Valentina je veoma zadovoljna. Dijelom i zbog ponovljenog starta utrke, postignuto vrijeme nije bilo dovoljno za prolazak u četvrt finale, ali postignuti plasman u ukupnom poretku je i dalje izvrstan uspjeh za našu predstavnicu.

Slijedeća disciplina u kojoj Valentina nastupa je 1500 metara koja je na programu 16. veljaće.