Što kad se cijepljeni zaraze koronavirusom? Kakva su pravila HZJZ-a u tom slučaju?

Foto: Pexels

Gotovo svi znaju nekoga tko se cijepio protiv koronavirua, a ipak se zatim i zarazio. Pogotovo se to događa osobama koje su se cijepile davno. Takav slučaj službeno se zove – neuspjeh cijepljenja.

Kao i kod svih drugih bolesti, primjerice gripe, to znači da ste se zarazili unatoč cjepivu. Prema pravilima HZJZ-a, takva osoba treba se – opet cijepiti, piše Dnevnik.hr,

Starijima od 65 i teško bolesnima preporučuje se cijepljenje s obje doze dva do tri mjeseca nakon zaraze. Ostalima se to preporučuje tri do šest mjeseci nakon preboljenja, jednom dozom. T

u je riječ o osobama koje su se prvo cijepile pa onda zarazile. One koji su se prvo zarazili, a nakon toga cijepili – i dalje se smatra još bolje zaštićenima. Oni booster, ako to žele, mogu primiti šest mjeseci nakon cijepljenja.

To su zdravstvena, ali drugo su administrativna pravila. Što se COVID potvrda tiče, “najlošije” ćete proći samo s preboljenjem. Takva potvrda za Europsku uniju vrijedi šest mjeseci. S cijepljenjem vrijedi devet, a ispada da se najviše “isplati” booster doza – uz nju vam potvrda vrijedi godinu dana.

Dakle, čak i ako vas booster nije zaštitio od zaraze, u vašoj potvrdi i dalje stoji da traje godinu dana!

U Hrvatskoj se od potvrda zasad ne odustaje. Učinile su to već neke europske zemlje s većim postocima cijepljenih – Danska i Irska, ali nedavno i Češka te Litva. Hrvatska je tu i dalje među najslabijima prema ECDC-ju s 55 posto cijepljenih jednom dozom među stanovništvom.

Ipak, ovaj tjedan došlo je i do jedne izmjene u mjerama, pa se sada opet i na nekim događajima gdje svi imaju COVID potvrde – moraju opet nositi maske.