Ustavni sud ukinuo Zakon o izbornim jedinicama!

Ustavni sud na današnjoj sjednici pokrenuo je postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Sabor te ga je ukinuo, objavio je HRT.

Zakon prestaje vrijediti 1. listopada 2023., objavljeno je na internetskim stranicama Ustavnog suda.

O svemu je na konferenciji za novinare izvijestio predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

– Još 2010. taj je sud upozorio na potrebu izmjene propisa jer su neke izborne jedinice već tada kršile zakonski uvjet da broj birača ne smije odstupati od prosjeka za više od pet posto. Posljednji popis stanovništva pokazao je da su ta odstupanja još i veća. Granice izbornih jedinica se trebaju što više podudarati s upravno-teritorijalnim jedinicama, rekao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na konferenciji za novinare naglasivši da zakon ne uređuje broj zastupnika koji se bira iz svake izborne jedinice i druge elemente.

Dodao je kako se Ustavni sud nije opredijelio uputiti izvješće Saboru već je ukinuo sporni zakon iz dva razloga. Prvi je duljina proteka vremena tijekom koje Sabor nije ispunio svoju pozitivnu obvezu. Drugi razlog je dugogodišnji trend sve veće razlike u težini glasova, dodao je.

Ustavni sud utvrdio je da utvrđene razlike u broju birača između velikog broja izbornih jedinica, koje razlike proizlaze iz neovisnih službenih izvora i koje su prisutne kroz dugo razdoblje, dovode u sumnju demokratski karakter cjelokupnih izbora s obzirom na očito odstupanje od supstancijalnog aspekta jamstva jednakog i općeg biračkog prava iz članka 45. Ustava.

Štoviše, opseg odstupanja upućuje na visoku vjerojatnost izravnog i neposrednog utjecaja na konačni ishod izbornog postupka ako bi on bio proveden prema postojećim zakonskim odredbama.

Suočen s navedenim činjenicama Ustavni sud zaključio je da trenutni izborni sustav temeljen na deset izbornih jedinica, određenih odredbama članaka 2. – 11. ZIJIZ-a, znatno odstupa od načela jednakog biračkog prava, prije svega u njegovu supstancijalnom aspektu, koji jamči jednaku glasačku moć svakog birača odnosno težinu svakoga glasa.

Ustavni sud je ukinuo Zakon o izbornim s odgodom do 1. listopada ove godine, kako bi Hrvatskom saboru dao vremena da izmjenama zakona ili donošenjem novoga osigura provedbu ustavnog jamstva jednakog biračkog prava.