Ustavni sud ukinuo važan članak Zakona o gospodarenju otpadom, priopćenjem se oglasio Grad Zagreb

Ilustracija | Foto: ZG express

Ako jedan od stanara ne razvrstava otpad, komunalno poduzeće više neće moći naplaćivati kaznu svim suvlasnicima zgrade koji koriste zajednički spremnik.

Tako je odlučio Ustavni sud ukidajući članak 72. stavak 4. Zakona o gospodarenju otpadom.

Lokalne vlasti širom Hrvatske, pa i u Gradu Zagrebu, do sada su, u slučaju kad ne može utvrditi tko je od stanara nepropisno odložio otpad, naplaćivale kaznu svi ma koji koriste spremnik u kome je pronađen nerazvrstani otpad.

Na tu odluku Grad Zagreb je reagirao priopćenjem u kojem se ističe da Ustavni sud “nije ukinuo odluku Gradske skupštine Grada Zagreba o načinu prikupljanja otpada.”

“Ustavni sud ukinuo je odredbu Zakona o gospodarenju otpadom, koji je donio Hrvatski sabor. Nije ukinuo odluku Gradske skupštine Grada Zagreba o načinu prikupljanja otpada. Slične odluke donijele su i druge jedinice lokalne i područne samouprave jer su se morale uskladiti sa zakonom. Napominjemo da Grad Zagreb od uvođenja novog modela prikupljanja otpada nije naplatio kolektivnu kaznu nijednom korisniku već naplaćuje isključivo individualne kazne. Npr. u mjesecu rujnu ove godine, naplaćeno je više od 2000 pojedinačnih kazni. Zaključno, ova odluka Ustavnog suda ne utječe na provedbu novog modela prikupljanja otpada u Gradu Zagrebu, uključujući korištenje ZG vrećica”, stoji u priopćenju Grada Zagreba.