Međunarodni kulturni centar u Grožnjanu: 55 godina glazbene izvrsnosti

Foto: Freepik

“Ulazak u Grožnjan – to je svečanost srca i duha. Jer tu se ne gradi u novoj arhitekturi, tu se obnavlja i podržava stvoreno, i sve što je bilo zapušteno, na rubu ničega – sad je već dobrano spašeno za čovjeka…” Čedo Prica

Hrvatska glazbena mladež (HGM) i njezin Međunarodni kulturni centar u Grožnjanu u 2024. godini slave svoj 55. rođendan.

Tijekom 55 godina, 30 tisuća mladih i njihovih mentora iz 90 zemalja sudjelovalo je u aktivnostima Međunarodnog kulturnog centra. Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu prvi je i jedini međunarodni kamp koji je osnovala međunarodna organizacija Jeunesses Musicales te uživa status Svjetskog mjesta susreta glazbenih mladeži, mreže koja okuplja organizacije iz 60 zemalja svijeta.

U programu Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži, osim glazbenika, svoje mjesto našli su plesači, arhitekti, glumci, skladatelji, likovni umjetnici i brojne udruge mladih.

Radionica plesnog kazališta za djecu i mlade pod vodstvom Desanke Virant ove godine, kao i Međunarodna škola arhitekture slave svoje 35. obljetnice, a seminar violine, viole, violončela i kontrabasa te komorne glazbe za gudače, čiji su dugogodišnji voditelji i osnivači Anđelko Krpan i Milan Čunko, 20. obljetnicu.

Ove godine, kao i do sada, najavljen je i bogat program suradnje s Akademijom likovnih umjetnosti iz Zagreba, Filozofskim fakultetom, Akademijom dramskih umjetnosti, Konzervatorijem “Giuseppe Tartini” iz Trsta, Zagrebačkim glumačkim studijem i drugima.
Cjelokupni program može se pogledati na mrežnim stranicama https://www.hgm.hr/groznjan.htm.

U Hrvatskoj danas gotovo da nema ni jednoga glazbenika koji tijekom svog školovanja i profesionalnog rada barem jedanput nije bio vezan za Grožnjan i neki seminar u njemu, dok je i nemali broj onih koji su u mladosti dolazili kao polaznici, a kasnijih godina se vraćali kao mentori. I da opet pretočimo u brojke i ponovimo… 30 tisuća mladih i njihovih mentora iz 90 zemalja sudjelovalo je u aktivnostima Međunarodnog kulturnog centra u Grožnjanu i velik dio njih danas su renomirani glazbenici, a neki od njih su mentori.

Do kraja srpnja održava se Ljetna jazz škola i Jazz is Back! BP festival te seminari Opernog studija Šober, Međunarodna ljetna škola gitare te mnogo koncerata i gostovanja.

Zašto upravo Grožnjan? Osim povoljnih geografskih, klimatskih i prometnih uvjeta, taj mali, stari istarski grad s jedne je strane na optimalni način zadovoljio potrebe likovnih umjetnika i Glazbene mladeži za mjestom zajedničkog okupljanja i rada, a s druge pak strane su umjetnici i Glazbena mladež ponudili superioran program obnove njegova života. Vjerojatno i zato što zapušteni grad popunjen adekvatnim civilizacijskim i kulturnim sadržajem postaje osnovicom kulturne sinteze najrazličitijih stvaralačkih disciplina. S maštom i ljubavi stvoren je u Grožnjanu prostor integralne humanosti.

Dakle, na samom početku Grožnjan je imao viziju budućnosti koja njegov slučaj čini univerzalnim i stoga se s punim pravom naziva gradom umjetnika. Nadamo se da će ovaj jedinstveni projekt i dalje biti podržan, kao i organizacija HGM-a, glavni umjetnički partner u “Gradu umjetnika”, kako Grožnjan ne bi postao suvenirska turistička destinacija.