Lijek je u nama: Zaklada Ana Rukavina na Bundeku održala akciju upisa u Registar

Jučer je Zaklada Ana Rukavina u Zagrebu, u sklopu Bundekfesta, održala akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Svi posjetitelji Bundekfesta, koji su se odazvali akciji i upisali u Registar, doprinose u spašavanju teško oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.

zaklada_ana_rukavina

Zaklada je ovu akciju organizirala uz pomoć Koncertne direkcije Zagreb koji su omogućili održavanje akcije te osigurali šator.

Poruka akcije upisa na Bundekfestu, kao i svih akcija koje Zaklada organizira diljem Hrvatske, je lijek je u nama. Ovom porukom Zaklada želi podsjetiti građane da u sebi nose lijek kojim mogu spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Kako bi lijek stigao do oboljele osobe, potrebno je učiniti prvi korak i upisati se u Registar. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.

Tijekom osam uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 45.262 građana, od čega je čak 41.259 uzoraka tipizirano. Iz hrvatskog je Registra izdano ukupno 42 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente.

Povećanje te brojke, kojem su doprinijeli i građani Paga, znači novu šansu za život teško oboljelih i potiče Zakladu na daljnji rad.