Uskok istražuje bivšeg pročelnika Davora Jelavića

davor-jelavicBivši pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Davor Jelavić i još četiri osobe našli su se pod istragom Uskoka zbog sumnje da su malverzacijama prilikom izgradnje nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima grad Zagreb oštetili za najmanje 6,3 milijuna kuna.

Osim protiv Jelavića istraga je zbog zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na to kazneno djelo pokrenuta protiv Jelavićeve pomoćnice zadužene za upravljanje Sektorom za građenje i održavanje komunalne infrastrukture Vesne Lubin, direktora tvrtke Gamont Petra Gavrilovića i nadzornog inženjera, izvijestilo je danas Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama, navodeći samo dob okrivljenika.

Direktora Gamonta tereti se da je od ožujka 2009. do travnja 2010. nakon zaključivanja ugovora o gradnji 600 temelja za nadstrešnice zatražio od Jelavića i njegove pomoćnice da mu grad odobri dodatno plaćanje pripremnih radova, čišćenje gradilišta te nabavu i postavljanje prometnih znakova. Iako su Jelavić i njegova pomoćnica znali da su ti radovi obuhvaćeni sklopljenim ugovorom, oni su mu dali suglasnost, a pritom su od nadzornog inženjera zatražili da to odobri kao osnovane vantroškovničke radove.

Direktor Gamonta je te radove i obračunao kao vantroškovničke, a nakon što su to ovjerili Jelavićeva pomoćnica i nadzorni inženjer, Jelavić je naložio njihovo plaćanje. Time je na štetu grada tvrtki pribavljena korist od najmanje pet milijuna kuna, navodi se.

Jelavić i njegova pomoćnica osumnjičeni su također da su oštetili gradski proračun za dodatnih 1,3 milijuna kuna jer su u dogovoru sa suokrivljenim bivšim direktorom Gredelja Antunom Fabekom posao izrade i montaže nadstrešnica prepustili Gredelju.

Jelavić, koji je bio i predsjednik Nadzornog odbora Gredelja i njegova pomoćnica su pritom protivno Zakonu o javnoj nabavi ograničili druge zainteresirane ponuditelje da daju svoje ponude, čime su grad onemogućili da za posao izrade i montaže nadstrešnica odabere najpovoljnijeg ponuditelja, navodi se u priopćenju.