Uskok češlja HAC, je li pokrenuta lavina?

hac-300Pripadnici USKOK-a bili su jučer u zgradi Uprave Hrvatskih autocesta, provjeravali su dokumentaciju, i to – u prostorijama pravne službe, a danas se priopćenjem oglaso i HAC.

U priopćenju se ističe da tvrtka u potpunosti surađuje s policijom i Državnim odvjetništvom.

“Vezano na provedeni policijski postupak u Hrvatskim autocestama u večernjim satima 18. listopada 2013. godine, želimo izvijestiti javnost da smo postupili po nalogu policije i Državnog odvjetništva s kojim Hrvatske autoceste u potpunosti surađuju. S obzirom na činjenicu da je istraga u tijeku, trenutno ne raspolažemo s više informacija”, kaže se u priopćenju HAC-a, koje je medijima poslao Ured uprave.

Kako god, jasno je da je – poslovanje Hrvatskih autocesta ponovno je pod povećalom istražitelja, koji su sinoć izuzeli potrebnu domunentaciju.

Naime, sumnja se kako se u HAC-u godinama primjenjivala formula za izvlačenje novca putem fiktivnih računa, u suradnji sa nekoliko građevinskih tvrtki. Sumnja se da je HAC pritom oštećen za oko 5,3 milijuna eura! Istražitelji su ‘češljali’ dokumentaciju u razdoblju od 2004. do 2010. godine. Situaciju je komentirao Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata.

“Očito znaju o čemu se radi i očito su došli točno, po preciznu dokumentaciju nekih slučajeva što će, očito, ovoga puta završiti i odgovornošću onih koji su opljačkali HAC kroz sve ove godine. Također, vjerujem da će ovo će trasirati put i prema drugim aferama”, rekao je Stanić.

Naime, istražitelji navodno sumnjaju da je HAC sklapao fiktivne ugovore sa tvrtkama Viadukt, Zagorje-Tehnobeton, Osijek Koteks i Strabag. Te su tvrtke ispostavljale HAC-u račune za nepostojeće poslove a HAC bi njima novac isplaćivao na austrijske račune čeških tvrtki.

U Austriji bi se taj novac potom podizao u gotovini, i tako – vraćao u Hrvatsku. Nije poznato kroz čije je sve ruke taj novac prolazio, no nije ni tajna da je više predsjednika i članova Uprave HAC-a bilo pritvarano, te da su protiv njih vođene istrage.

Isto tako USKOK ni nije prvi put u HAC-u, ako se prisjetimo afere s bojanjem tunela, preplaćenih signalnih stupića, Fimi medije.. Također, ni jedna od tih afera, osim Fimi medije – nije završila na sudu.

Mediji prenose i kako je cijeli slučaj povezan s istragom u HGK jer su na upravo austrijski račun češke tvrtke Remorker International, osim novca izvučenog fiktivnim ugovorima iz Komore, navodno uplaćivana i sredstva HAC-ovih podizvođača.

Podsjetimo, direktor Remorkera Igor Premilovac priznao je da je u dogovoru sa Zdenkom Peternel i Davorom Komeričkim uplaćivao novac koji je fiktivnim poslovima izvučen iz HGK, a potom ga u gotovini vraćao u Hrvatsku.

Zbog izvlačenja iz Hrvatske gospodarske komore u pritvoru je završila Zdenka Peternel, desna ruka predsjednika HGK Nadana Vidoševića.