UPOZORENJE UOČI MARTINJA: Zakon je strog, evo koje mjere policija poduzima protiv pijanih vozača

Policija - alkotest
Ilustracija | Foto: MUP

Policijska uprava zagrebačka najavila je pojačane kontrole prometa povodom Martinja. Naglasak je, naravno, na kontroli alkohola u organizmu vozača.

“Kako bi održali povoljno stanje sigurnosti cestovnog prometa, s obzirom na činjenicu da u ponedjeljak, 11. studenoga 2019. godine slavimo dan svetog Martina – Martinje kada postoji rizik da će određeni dio vozača koji su konzumirali alkohol upravljati vozilom, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke će od 8. do 12. studenog 2019. godine, od 22 do 6 sati pojačano postupati u prometu u cilju sprječavanja i sankcioniranja činjenja najtežih prometnih prekršaja”, priopćila je Policijska uprava.

Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači, nadzirat će se brzina kretanja vozila, korištenje sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima i korištenje dječje sjedalice te nepropisna uporaba mobitela u vožnji te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

Ujedno, tih će datuma i tijekom dana policijski službenici kroz redovnu službu pojačano nadzirati i sankcionirati prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola i droga te prekoračenja brzine.

Policija podsjeća da je u prvih deset mjeseci 2019. na području Policijske uprave zagrebačke u prometnim nesrećama poginulo je 30 osoba. To je odnosno 20 osoba ili 40 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Najčešći uzrok nesreća s najtežim posljedicama je brzina, koja je vrlo često vezana uz vožnju s nedopuštenom koncentracijom alkohola.

Kada su u pitanju najteži prometni prekršaji, a osobito prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola, policija uz mjere propisane Zakonom o sigurnosti prometa na cestama prema vozaču pod utjecajem alkohola, sukladno Prekršajnom zakonu, primjenjuje i posebne mjere: donosi naredbu o smještaju vozača pod utjecajem alkohola u posebnu prostoriju – najduže na 12 sati ili uhićuje i uz optužni prijedlog počinitelja prekršaja privodi sucu za prekršaje.

Preporuke za vozače koji konzumiraju alkohol:
– ne sjedajte za upravljač vozila,
– osigurajte si prijevoz,
– razmislite, cijena jedne runde pića iznosi koliko i taksi prijevoz do kuće,
– ne dozvolite da postanete crna statistička brojka,
– ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan,
– imajte u vidu da vozač pod utjecajem alkohola ne dovodi u opasnost samo sebe već i sve ostale sudionike u prometu
– budite odgovorni prema sebi i drugima