POLICIJA U AKCIJI: Čak 505 vozača ostalo bez dozvole, najveća koncentracija alkohola izmjerena biciklistu!

Ilustracija | Foto: PU zagrebačka

U tjedan dana, u sklopu posebne operativne akcije, policija je u Republici Hrvatskoj počiniteljima prometnih prekršaja oduzela 505 vozačkih dozvola.

“Operativna akcija na alkohol i droge temeljem ROADPOL-ovog Plana aktivnosti za 2023. godinu provedena je 17.-23. lipnja 2024.. u svim zemljama članicama ROADPOL-a (Europske mreže prometne policije). U okviru tjedne akcije na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj proveden je i pojačani 24-satni nadzor alkohola i droga u cestovnom prometu”, priopćilo je Ravnateljstvo policije.

Riječ je o koordiniranim aktivnostima koje se provode u sklopu akcije ROADPOL-a u svim državama članicama. Naime, konzumiranje alkohola ili droga ili njihova kombinacija, a potom upravljanje vozilom, među glavnim su čimbenicima koji utječu na smanjenje sigurnosti u prometu.

Manje prekršaja nego 2023.

2023. godine u nadzoru prometa na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj utvrđeno je ukupno 35.454 prekršaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola ili droge, što u odnosu na 2022. godinu predstavlja smanjenje od 2,2 posto.

U 2023. godini je 4338 vozača motornih vozila pod utjecajem alkohola skrivilo prometne nesreće.

Operativna akcija na alkohol i droge

Policijski službenici svih policijskih uprava za vrijeme trajanja akcije kontrolirali su ukupno 17 670 vozača, a pritom su utvrđena 683 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola dok su utvrđena 43 prekršaja vožnje pod utjecajem droge.

Trojica vozača bila su istovremeno pod utjecajem alkohola i droge.

Najveća izmjerena koncentracija alkohola od 4,2 g/kg utvrđena je biciklistu na području Policijske uprave virovitičko-podravske.

Za vrijeme trajanja operativne akcije oduzeto je 505 vozačkih dozvola.

Pojačani 24-satni nadzor

Pojačani 24-satni nadzor alkohola i droga u cestovnom prometu proveden je u petak, 21. lipnja 2024. godine od 7 sati pa do subote, 22. lipnja 2024. godine do 7 sati, na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj.

U provođenju aktivnosti korišteni su svi raspoloživi uređaji za alkotestiranje i testeri na droge te maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika.

U akciji su sudjelovali i sami građani, koji su svojim policijskim upravama predlagali lokacije za kontrole vozača, a koje su zatim dostavljene nadležnim policijskim postajama za uvrštavanje u planove postupanja.

Policijski službenici su za vrijeme pojačanoga 24-satnog nadzora kontrolirali ukupno 4371 vozača te su utvrdili 209 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, dok je 17 vozača upravljalo vozilom pod utjecajem droge.

Policijski službenici privremeno su oduzeli 145 vozačkih dozvola.

Za vrijeme pojačanog 24-satnog nadzora alkohola i droga u cestovnom prometu najveća izmjerena koncentracija alkohola od 4,20 g/kg utvrđena je biciklistu na području Policijske uprave virovitičko-podravske.

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 90 do 2650 eura, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Odbijanje testiranja na alkohol i droge

Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana, a moguće je i provođenje mjere privremenog oduzimanja vozila ukoliko se radi o recidivistu u činjenju prekršaja.

Uz novčane kazne, izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.

Osim toga, prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava i zatečena je u počinjenju prekršaja, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, ali ne u trajanju duljem od 12 sati, stoji u priopćenju Ravnateljstva policije.