UPOZORENJE DHMZ-a I HRVATSKIH VODA: Stižu jake kiše, moguće su poplave i u Hrvatskoj!

Foto: Unsplash

Hrvatske vode izdale su upozorenje na moguće obilne oborine tijekom ovog vikenda, 17. i 18. srpnja, a naročito tijekom subote i to na području Gorskog Kotara, Like te ostalog dijela kontinentalne Hrvatske.

Postoji mogućnost bujičnih i urbanih poplava. Uz nagli porast vodostaja neki vodotoci bi mogli dosegnuti mjere obrane od poplava (npr. Bregana, Sutla).

Stanje i prognoza vodostaja

SAVA: Vodostaji do Jasenovca su u stagnaciji s tendencijom porasta. Nizvodno su vodostaji u stagnaciji s tendencijom stagnacije. Vodostaji su u domeni niskih voda.
KUPA: Vodostaji su u stagnaciji s tendencijom stagnacije, u domeni niskih voda.
MURA I DRAVA: Vodostaji Mure su u blagom opadanju s tendencijom blagog opadanja, u domeni niskih voda.
Vodostaji Drave do Novog Virja su u blagom opadanju s tendencijom blagog opadanja. Nizvodno do Osijeka vodostaji su u blagom porastu s tendencijom stagnacije. Nizvodno su vodostaji u blagom porastu s tendencijom blagog porasta. Vodostaji su u domeni srednje niskih voda.
DUNAV: Vodostaji su u blagom porastu s tendencijom stagnacije, u domeni srednje niskih voda.

Upozorenje Državnog hidrometeorološkog zavoda

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas, 16. srpnja žuto upozorenje za Osječku regiju, Kvarner i Kvarnerić te za područje Velebitskog kanala

U Osječkoj regiji lokalno su mogući izraženiji pljuskovi i obilnija oborina. Vjerojatnost grmljavine do 60 %.

“Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom”, stoji u upozorenju.

Na području Kvarner i Kvarnerića mogući su udari vjetra od 35 do 40 čvorova (65-75 km/h), a na području Velebitskog kanala od 35 do 45 čvorova (65-85 km/h).

Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru.

Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za sutra, 17. srpnja žuto upozorenje za veći dio Hrvatske.

“U većem dijelu zemlje umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom te lokalno obilnom oborinom. U Dalmaciji promjenjivo, lokalno uz malo kiše ili poneki pljusak. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni, uz nestabilnosti lokalno pojačan. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, drugdje sjeverozapadni i zapadni vjetar”, stoji u upozorenju za subotu.