Strahovite posljedice nevremena u Slavoniji, nastradali krovovi, fasade, vozila, nasadi…

Foto: MUP

Nevrijeme praćeno kišom, tučom i jakim vjetrom jučer i noćas zahvatilo područje više županija, a najveće štete pretrpjela je Općina Bošnjaci u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

U toj općini oštećeni su brojni objekti, nasadi, staklenici i vozila, a stradale su i životinje. Opskrba korisnika električnom energijom na području općine Bošnjaci i dalje je u prekidu zbog sanacije krovišta.

Jutros je održana sjednica Stožera civilne zaštite Općine Bošnjaci kojoj su nazočili načelnik županijskog Stožera, obnašatelj dužnosti župana i voditelj Službe civilne zaštite Vukovar te je formirano Povjerenstvo za procjenu štete i podnesen zahtjev za proglašenje prirodne nepogode.

Područje općine Bošnjaci jutros je obišao i ravnatelj Damir Trut sa suradnicima. “Štete su zaista velike, stradale su kuće, krovovi, fasade, vozila, ali i poljoprivredne površine. Tu smo da utvrdimo gdje se i kako još može pomoći, uključit će se i Županija, a i Vlada RH. Najvažnije je da nije bilo stradalih osoba. Vjerujem da su tomu pripomogla i sva upozorenja koja smo slali putem društvenih mreža i medija”, kazao je Trut.

Sukladno iskazanim potrebama s terena iz skladišta Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Bošnjake je upućen kamion s najlonom za prekrivanje (15 000 m2), a Državna intervencijska postrojba civilne zaštite je u pripravnosti. Gradsko društvo Crvenog križa Županja i Vinkovci osigurali su 50 isušivača, koji će se distribuirati prema potrebama. Na terenu su vatrogasne snage, HGSS, djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite, HEP-a i ostale nadležne službe.

Na području gradova Vinkovaca, Županje i Iloka, uslijed nevremena došlo je do oštećenja nekoliko krovišta te do poteškoća u opskrbi korisnika električnom energijom na području gradova Županja i Vinkovci, općina Ivankovo, Mirkovci i Stari Jankovci, naselja Nuštar, Sotin i Ostrovo. Sanacija je u tijeku.

Područje Dubrovačko-neretvanske županije zahvatilo je jako nevrijeme praćeno grmljavinom i obilnom kišom. Uslijed nevremena došlo je do oštećenja krovova i srušenih stabala na području Slanog, dok je kod Ploča došlo do podizanja razine mora. Zbog udara groma izbio je požar kod naselja Šumet u Dubrovniku te na području Nacionalnog parka Mljet, koji su ugašeni. U Općini Dubrovačko primorje bilo je više intervencija zbog pada stabala preko magistrale i na vozila, oštećenja krovišta i plovila zbog izvrtanja i udaranja u obalu. Sanacija je u tijeku.

Zapadni dio Brodsko-posavske županije oko 18:30 sati zahvatilo je nevrijeme praćeno jakim vjetrom i tučom. Županijski centar 112 Slavonski Brod zaprimio je oko 60-ak poziva građana o padovima stabala, oštećenjima krovova, električnih vodova i automobila. Obaviještene su sve nadležne službe koje su na terenu i saniraju štetu.

Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je 200-tinjak poziva građana koji su tražili intervenciju žurnih službi zbog sanacije posljedica nevremena koje je pogodilo područje Zagrebačke županije. Također, 15-ak poziva zaprimljeno je s područja Grada Zagreba koji su se odnosili na uklanjanje stabla s prometnice. Najviše poziva bilo je s područja Dugog Sela, Jablanovca i Marije Gorice, a odnosili su se na srušena stabla na prometnice, poplavljene podrume i garaže, oštećenja krovova obiteljskih kuća te oštećenje krova osnovne škole u Mariji Gorici.

Zbog pada drveta na elektroenergetski vod, bez opskrbe električnom energijom ostali su korisnici na području Općine Kloštar Ivanić i naselja: Šćapovec, Vinari, Predavec, Krišci, Čemernica Lonjska. U Županijski centar 112 Zagreb nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.